nieuws

Zwenkkraan ook voor de bouwplaats

bouwbreed

Door Leenstra Machine- en Staalbouw BV te Drachten is een vaste zwenkkraan met knikarm en balans ontwikkeld voor gebruik in de betonfabriek. Er wordt ook gedacht aan een uitvoering voor op de bouwplaats.

De voor de betonfabriek ontwikkelde zwenkkraan brengt lasten tot 500 kg automatisch in balans. Daardoor krijgt de medewerker die bijvoorbeeld wapening in de mallen legt letterlijk meer armslag. Hij of zij hoeft de last namelijk niet meer met de hand te balanceren. Daardoor kan de wapening sneller en meer nauwkeurig worden gepositioneerd. Na het aanpakken van de last voegt de kraan zelf een koppel toe, waardoor hij vanzelf in balans wordt gebracht. De ‘balancer’, zoals de kraan wordt genoemd, heeft een standaard hijshoogte van 1600 mm en een maximum van 3000 mm. Het bereik valt binnen een cirkel met een diameter van 3000 mm.

Makkelijk te besturen

Volgens de producent blijkt uit proeven dat de kraan bijzonder gemakkelijk te besturen is. “Hij heeft de kracht van een robot, maar de besturing van een mens”, aldus een woordvoerder. De kraan met knikarm is te gebruiken bij het leggen van wapening, maar ook bij het afvoeren van producten en de montage van elementen. Leenstra Machine- en Staalbouw overweegt ook een zwaardere uitvoering te ontwikkelen. Die zou bijvoorbeeld van dienst ke zijn bij het afvoeren van gerede betonelementen. Bovendien wordt gedacht aan een uitvoering voor op de bouwplaats, bijvoorbeeld voor het metselen van grote bouwblokken. De kranen die nu voor dat doel worden gebruikt hebben geen automatische balans. De prijs van deze ‘balancer’ zou ongeveer tweemaal zo

Reageer op dit artikel