nieuws

Plannen voor herontwikkeling van Oderinsel Kustrin-Kietz

bouwbreed

In de komende maanden worden in samenwerking tussen de Brandenburgische Bodengesellschaft (BBG) en de gemeente Golzow de uitgangspunten voor een toekomstige herontwikkeling van de Oderinsel Kustrin-Kietz vastgesteld.

Het eiland Kustrin-Kietz in de grensrivier de Oder is een van de ongeveer 400 militaire terreinen met een totale oppervlakte van 96.000 ha die 40 jaren door de Sovjet-, later Russische strijdkrachten, in gebruik waren. In 1994 zijn deze in bezit zijn gekomen van de deelstaat Brandenburg, die ook de toekomstige verkoop regelt. Verkoop geschiedt in principe op basis van inschrijving.

Vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit eiland, wat thans door de Duits-Poolse grensrivier wordt omgeven, afgegrendeld van de burgermaatschappij.

Met het buurland Polen onderhouden de Bondssrepubliek en in het bijzonder de deelstaat Brandenburg goede betrekkingen. De verdere ontwikkeling van de grensregio’s en speciaal de euroregio’s hebben aparte belangstelling van de regeringen van beide landen alsmede van de Europese unie. De EU ondersteunt daarvoor in aanmerking komende initiatieven met subsidies.

Schiereiland te koop

Verder is het landschappelijk zeer aantrekkelijke schiereiland Wustrow bij Rerik in het voormalige Oost-Duitsland te koop. Een dezer maanden begint de verkoopcampagne.

‘Catch your island’ is de slogan waarmee de Treuhand Liegenschaftsgesellschaft (TLG) naar buiten treedt. De verkoop geschiedt in opdracht van het Bundesfinanzministerium. Als eerste wordt 99 van het totaal ca. 1000 ha grote schiereiland te koop aangeboden.

Dit voormalige militaire gebied is momenteel nog in desolate toestand. De bedoeling is dat Wustrow snel een high-light wordt tussen de toeristencentra langs de Ostseekust.

Volgens het stedenbouwkundig concept moeten op Wustrow zowel woon- als vakantiehuizen voor ongeveer 2300 mensen verrijzen, van een gedegen kwaliteit in een onvervangbare landschappelijke omgeving.

Het bebouwingsconcept voor de toekomstige ontwikkeling is van architect Frank Mohr. Belangstellende investeerders of ontwikkelaars hebben tot half januari 1997 de tijd een bod uit te brengen.

Reageer op dit artikel