nieuws

Oud-aannemers op zoek naar historische waterwerken ‘Eigenlijk zijn we al bijna te laat met Civilion’

bouwbreed

“Een echte ophaalbrug, die zou ik nou zo ontzettend graag willen hebben, maar de bruggen en sluizen die we op dit moment aangeboden krijgen zijn vaak al te groot voor ons plan. Eigenlijk zijn we nu al dertig jaar te laat. Veel oude bruggetjes en sluizen zijn al gesloopt en we gaan er nu alles aan doen om een aantal dingen te redden”, vertelt Flip de Koning, oud-aannemer en voortrekker van het po Civilion.

Civilion moet een waterpark worden met allerlei verschillende bruggen en sluizen. Bezoekers varen drie kilometer langs historische kunstwerken. Of wandelen langs een mini-madurodam van moderne replica’s van bruggen. “De Zwaan en de bruggen bij Zaltbommel en Ewijk bijvoorbeeld.”

Vijftien oud-aannemers hebben de handen ineen geslagen en willen in de buurt van Utrecht een ‘historisch waterbouwkundig themapark’ realiseren.

“Alle kunstwerken moeten zo authentiek mogelijk worden. Zoveel mogelijk origineel materiaal is het streven. Het liefst hebben we complete bruggen en sluizen die we ergens afbreken en in het park weer opbouwen, maar we zijn ook al heel blij met originele materialen zoals oude leuninkjes en haalpennen. Eigenlijk zijn we al dertig jaar te laat. Veel van de spullen die nu vrijkomen zijn al te groot. Want we willen absoluut geen gelaste bruggen en ook voorgespannen beton is uitgesloten. Dat betekent dat we aardig veel moeten nabouwen. En we hebben genoeg knowhow in huis. Veel kan thuis of op de werkplaats gemaakt. Ook hebben we al contacten met technische scholen”, vertelt de oud-aannemer.

“Het wordt geen tweede Archeon en veel leuker dan Giethoorn. Want er is veel meer te zien en zelf te doen. En daar komen ieder jaar duizenden mensen op af.”

Het themapark valt in twee delen uiteen. Een hoofdterrein met allerlei voorzieningen en de vaarweg. De vaarweg wordt vanuit het hoofdterrein door het recreatiegebied in doorgaande lijn aangelegd. In het trace van de vaarweg komen allerlei kunstwerken waarbij idealiter de eerste uit de late middeleeuwen zal stammen en de laatste uit de jaren twintig van deze eeuw. Objecten waar aan wordt gedacht om in het park te plaatsen zijn: een schipbrug, een wiepstelling, een houten loswal en een rietschoofplaats

Het ligt in de bedoeling om in de zomer van het jaar 2000 open te gaan. “Maar als iemand morgen met een brug op de stoep staat is dat geen enkel probleem. Die spullen ke we opslaan.” Onlangs heeft de stichting een Mastbak gekregen (zie foto).

De meeste hoop is gevestigd op een oud bedrijf dat gaat verhuizen en oude ‘rommel’ opruimt. Verder is de hoop gevestigd op de NS voor een oude spoorbrug en op RWS voor oude bruggen.

Flip de Koning weet zeker dat Civilion er komt: “We hebben een locatie op het oog aan de Westkant van Vleuten de Meern. Daar komt een recreatiegebied van 1000 hectare groot. Daar passen we fantastisch in. Een paar hectare met een aftakking naar de Hollandsche IJssel zou daar prima te realiseren zijn. Het themapark waar je ook met je eigen boot doorheen kunt varen is een prima aanvulling op de recreatiemogelijkheden in het gebied. Maar onderhandelingen met provincie en andere overheden gaan niet over een nacht ijs en daarom hebben we de datum om het park te realiseren flink naar achteren geschoven, maar het gaat hoe dan ook lukken daar ben ik van overtuigd.”

Wie denkt te ke helpen en voor meer informatie kan men contact opnemen met Ph. de Koning, Vissersbuurt 3, 3356 AE Papendrecht, tel./fax: (078) 615 49 24.

De linkse mastbak is inmiddels eigendom van de stichting.

“Zo’n brug staat boven aan ons verlanglijstje.” Dit is de dubbele ophaalbrug over Kanaal Steenenhoek te Boven-Hardinxveld.

Een overtoom, een soort voorloper van de sluis zal worden nagebouwd.

Een plattegrond van het themapark.

Reageer op dit artikel