nieuws

Nieuwe methode reinigen grond

bouwbreed

Het Albatros-terrein in Capelle aan den IJssel is deze week de locatie voor een proef met een nieuwe manier van grondreinigen. De bodem van dit terrein langs de Hollandse IJssel is sterk verontreinigd met onder andere arseen, zware metalen en minerale olie. De Milieudienst Rijnmond heeft dit maandag bekendgemaakt. Op het terrein is tegenwoordig de scheepswerf YVC IJsselwerf gevestigd.

De nieuwe manier van reiniging, hydrocyclonage, is goedkoper dan andere methoden. Het principe is dat de verontreinigde grond met zeer grote snelheid wordt rondgeslingerd in een rechtopstaand, kegelvormig reservoir. Dit proces scheidt de grond in grove en fijne delen. De verontreinigingen hechten zich aan de fijne deeltjes. De grove niet-verontreinigde delen worden apart opgevangen. Grondreinigingsbedrijven passen de methode al langer toe. Nieuw is nu de toepassing op de verontreinigde locatie zelf. Indien de proef succesvol is, moet een installatie worden ontwikkeld die de hele locatie aankan. De resultaten van de proefreiniging worden verwerkt in een nieuw saneringsplan dat in het voorjaar 1997 gereed moet zijn. De proef kost f. 60.000.

Reageer op dit artikel