nieuws

Nieuw bedrijf houdt boze buitenwereld op afstand Kondor zoekt uitdaging in uitvoerende bouw

bouwbreed Premium

De Kondor Wessels Groep (KWG) gaat zich actiever als uitvoerende bouwer voor derden op de Duitse markt profileren. Terwijl dergelijke Nederlandse concurrenten met de staart tussen de benen terugkeerden, denkt de aannemer uit Rijssen het ei van Columbus te hebben ontdekt. KWG heeft een bedrijf opgezet dat als buffer fungeert tussen opdrachtgever en aannemer. “Ter voorkoming van problemen.”

Halverwege dit jaar, het eind van het KWG-boekjaar 1995/1996, heeft een herschikking plaatsgevonden van de activiteiten in Duitsland. Er is een holding opgezet waaronder de Duitse bedrijven hangen. “De achtergrond is dat we van een productorganisatie naar een bedrijf willen dat een breed netwerk van contacten heeft, zoals we ook in Nederland functioneren. Daarnaast tonen we aan dat we een echt Duits bedrijf zijn met Duitsers op de werkvloer en in de raad van commissarissen”, verklaarde Jos Hegeman, directeur van Kondor Wessels Duitsland GmbH en Co KG, gisteren in een toelichting op het jaarverslag 1995/1996 van KWG. “Tevens konden we door een bundeling van activiteiten meer efficientie krijgen.”

Een uitvloeisel van de aanpassing is de oprichting van Werkplangruppe Gesellschaft fur Bauplannung + Bauuberwachung (WPG). Via deze onderneming – KWG heeft een belang van 52 % en de rest heeft de directie – werkt de uitvoerende aannemer Kondor Wessels voor Nederlandse en Duitse financiers en ontwikkelaars als Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. “Het verraste ons ook om te zien hoe dit simpele concept werd gewaardeerd door onze opdrachtgevers”, gaat Hegeman verder. “Er werken rond de acht hoogwaardige techneuten/tekenaars/ontwerpers, maar beslist geen architecten, die van ontwerp tot uitwerking doen en daarnaast ook voor de directie zorgen. Traditioneel ligt deze functie in Duitsland bij de architect. We weten inmiddels wat daar de gevolgen van zijn.”

Volgens Hegeman is WPG een goed acquisitiemiddel dat ook nog eens wordt bijgestaan door Geotec Pomanagement. Een bedrijf dat voor een opdrachtgever alle kadastrale problemen oplost. Hegeman: “Het financiele risico ligt bij de opdrachtgever en wij zorgen dat woningen volgens het Kondor Wessels-concept worden gebouwd.”

WPG heeft inmiddels al tegen de DM 70 miljoen binnengehaald. Voor Bouwfonds tekende men voor de realisatie van 34 huizen (DM 18 miljoen).

Weinig Vinex

Terwijl een belangrijk deel van de persconferentie wel over Duitsland ging, werd in Nederland het grote geld verdiend. “De groei van de omzet was hier manifest, namelijk 30%. Kondor Wessels staat op de kaart. Er ontstaat daardoor een zelfversterkend proces. 1995/1996 is het Jaar van Nederland”, meent Herman Hazewinkel, lid raad van bestuur Kondor Wessels Groep. De totale vastgoedomzet Nederland vertoont een groei die dit jaar doorzet. De aannemer verwacht de magische grens van f. 1 miljard te naderen. Hazewinkel: “De groei zit zowel aan de kant van de woningbouw als de utiliteitsbouw. Door al in de conceptuele fase mee te doen, krijgen we meer poen.”

Echt somber over de woningbouw is men in Rijssen niet. Waarschuwingen van woningontwikkelaar Bouwfonds Woningbouw en sombere cijfers van Vrom gaan voorbij aan het bedrijf. Vinex vindt men wel belangrijk, maar het levert pas over jaren geld op. “Vinex hebben we gelaten voor wat het is. De grond is veel te duur. We hebben voorraad geworven die we op redelijk korte termijn ke bouwen,” aldus Hazewinkel nuchter, die wel op het Vinexgebied, Knooppunt Arnhem/Nijmegen, grip heeft op circa 2500 nog te bouwen woningen. “Maar”, gaat Hazewinkel verder, “ik ben wel blij met mijn stevige marktpositie in Duitsland. De bouwmarkt is daar zesmaal groter. De in de verre toekomst aflopende bouw ke we dan goed opvangen.”

Voor het nu lopende boekjaar gaat men uit van een omzet van f. 1,2 miljard ( f. 1,1 miljard en een nettowinst die ligt tussen de f. 36,5 en f. 38 miljoen ( f. 33,8 miljoen).

De groei zal goeddeels autonoom plaatsvinden. Op de overnamelijst komen twee wensen voor: versterking van de kleine infrabouwer ( – 30 miljoen) en een middelgrote aannemer – omzet tussen de DM 60 en DM 250 miljoen – in Nord -Rhein-Westfalen. Hazewinkel ziet hier de mogelijkheden voor de bouw van goedkopere koopwoningen, wat Kondor als zijn sterke troef op de Duitse markt ziet. In de Bondsrepubliek heeft slechts 40% van de mensen een eigen huis tegen 50% in Nederland. Daarbij zijn er onder de deelstaten echte uitschieters. Zo ligt het percentage in Groot-Berlijn op slechts 10%.

Bron: jaarverslag 1995/1996 Kondor Wessels Groep

Reageer op dit artikel