nieuws

Kozijnfraude kost gedupeerden drie ton

bouwbreed

De Enschedese kozijnfraudezaak blijkt veel omvangrijker dan vorige week donderdag in het Varaprogramma Kassa werd aangenomen. Uit vrijwel alle delen van het land komen bij de Enschedese politie aangiften binnen. In totaal zijn nu 35 gevallen bekend.

De gedupeerden zijn allemaal particulieren. De schade bedraagt naar schatting 300.000 gulden. Het bedrijf was sinds februari van dit jaar actief. De Enschedese politie heeft een 52-jarige inwoner van de stad aangehouden. Onder de bedrijfsnaam Vekon Kunststofkozijnen stuurde de man speciaal hiervoor aangetrokken verkopers op pad die huis-aan-huis afnemers voor de kozijnen trachtten te vinden.

De meeste aangiften zijn afkomstig uit Dordrecht (9) en Zutphen (10). De overige aanmeldingen zijn gedaan in Eindhoven, Enschede, Goor, Deventer, Hoogeveen, Zwijndrecht, Haarlem, Delft, Hengelo en Utrecht.

Het verkoopverhaaltje kwam er op neer dat Veko in de buurt van de gedupeerden met een groot po bezig was. Daardoor zou het bedrijf in staat zijn voor een zeer gunstige prijs kunststofkozijnen te leveren.

Extra voordeel werd geboden wanneer een aantal bewoners gezamenlijk op het voorstel zou ingaan.

Mooie praatjes

Behalve met mooie praatjes werd getracht vertrouwen te wekken met fraai en betrouwbaar uitziend drukwerk. Het Enschedese bedrijf gaf zich uit als importeur van kunststofkozijnen van degelijk Duits fabrikaat.

Bij de bestelling moest de helft van de kostprijs contant worden betaald. In sommige gevallen werd het gehele bedrag in een keer voldaan. Vervolgens werden de kopers met smoesjes aan het lijntje gehouden. Tot levering van de kozijnen kwam het evenwel nooit.

Omdat er in deze branche geen garantiefonds bestaat, is het zeer twijfelachtig of de gedupeerden ooit een cent terug zullen zien.

De Enschedese fraudeur baarde begin deze week andermaal opzien toen hij met zijn auto de voorpui van zijn voormalige bedrijfspand ramde.

Reageer op dit artikel