nieuws

Innoveren als spektakel

bouwbreed

Mocht het zo zijn dat u morgen de aandrang niet kunt onderdrukken een employe van minister Margaretha de Boer of staatssecretaris Dick Tommel – beiden van VROM – telefonisch te consulteren heb dan erbarmen als het niet lukt. Het ligt niet aan de telefooncentrale of de bereidwilligheid des ambtenaars maar uitsluitend aan het feit dat het merendeel van de 3000 onderhebbenden een dag wordt bijgeschoold in vernieuwing. Niet minder dan zestig poleiders hebben in het hoofdkantoor aan de Haagse Rijnstraat een kraam ingericht, een presentatie op poten gezet of een workshop ontwikkeld die te maken heeft met de behaalde resultaten in de afgelopen vier jaar op het gebied van vernieuwing. Een innovatiemarkt kort gezegd.

Het ligt voor de hand dat niemand zich de kans zal laten ontgaan te worden ingelicht over wat werken bij VROM betekent, hoe de kwaliteit kan worden bevorderd, aan de persoonlijke ontwikkeling gesleuteld om maar niet te praten over onderwerpen lerend werken, flexibel werken en zelfsturende teams. Met waar engelengeduld zullen de poleiders de leergierige ambtenaren vertellen over het klantgericht zijn van VROM, over het huidige en toekomstige beleid en de milieuresultaten.

De bekende journaliste Marjolijn Uitzinger zal zes oud-VROM-ers en twee huidige medewerkers op indringende wijze ondervragen over de cultuurverandering van de laatste jaren. En dat op de zogeheten ‘blauwe bank’, een driezits zetel waarop doorgaans de wachtenden op een gesprek met secretaris-generaal Roel den Dunnen geduldig hun beurt afwachten. Voor deze dag staat de bank temidden van de toegestroomde ambtenaren in de koffie-corner op de vierde verdieping, een duidelijke oorzaak dat uw telefonades een mooie kans lopen te verzanden in het antwoordapparaat dat bij VROM langzamerhand schering en inslag is geworden.

Als eerste zal minister Margaretha de Boer op de blauwe bank plaatsnemen teneinde haar visie te geven over de VROM-cultuuromslag, waarna het ambtelijk volk kan gaan kijken naar een demonstratie in de Group Decision Room of worden bijgepraat over duurzaam bouwen door hun eigen staatssecretaris Dick Tommel.

Niet duidelijk is waarom oud-VROM-ers – veelal al jaren en jaren vertrokken – zich een ondervraging op de blauwe bank laten welgevallen. Van oud-minister, oud-burgemeester en voorzitter van de Rijks Planologische Dienst Hans Gruijters, mag een deskundig verhaal worden verwacht, maar wat te denken over VROM-vernieuwing van Marianne Teer (directeur ruimte en groen in de provincie Gelderland), Hans de Jonge (oud-directeur Rijksgebouwendienst en directeur architectenbureau Starke Diekstra) en Marry Molenaar (al weer jaren personeelscheffin bij het ministerie van Binnenlandse Zaken).

Omdat de boog niet de ganse dag gespannen kan zijn is het rond vier uur in de middag afgelopen met de innovatieve oplading. Tijd voor jolijt, spijs, drank en muziek. Daarvoor zijn de VROM-ers al in de stemming gebracht door de theatergroep de ‘Verschijning’ die zich onder het publiek mengt. Officieel moet eenieder om zes uur de schepping van architect Jan Hoogstad hebben verlaten maar aangenomen mag worden dat dan juist de (feest)vreugde over de geslaagde dag een hoogtepunt heeft bereikt. Da’s vernieuwen.

Reageer op dit artikel