nieuws

Impregneermiddel voorkomt corrosie betonwapening

bouwbreed Premium

Sika BV in Maarssen heeft een impregneermiddel voor beton op de markt gebracht dat preventief werkt tegen betonrot. Het product, FerroGard 903, dringt door het beton en gaat ionisatie op het oppervlak van de wapening tegen. Tegelijkertijd voorkomt het middel dat zuurstof bij de wapening komt. Daardoor stopt het corrosieproces. Na impregnering moet het beton met een beschermende coating worden geconserveerd.

Aan de behandeling met FerroGard moet een nauwkeurige analyse van de schade voorafgaan, zegt Sika met nadruk.Voor nieuwe werken is het product ook als toeslagstof voor de betonmortel verkrijgbaar.

Het Intron Instituut voor Materiaal- en Milieuonderzoek heeft de reparatie van beton met het nieuwe product onderzocht en kwam tot de conclusie dat een aanzienlijke verlenging van de levensduur van door wapeningscorrosie aangetaste betonconstructies mogelijk is. Boven een chloridegehalte van 1,5 a 2 procent op de cementmassa lijkt het product daarentegen geen positief effect meer te hebben. Bij de meeste schadegevallen is echter een lager niveau aanwezig.

Intron verwacht dat het product ook een positief effect zal hebben met betrekking tot carbonatatie, maar kan daar geen definitieve uitspraak over doen. Intron wijst er verder op dat het herstellen van beton en wapening en het aanbrengen van een beschermende coating nadrukkelijk tot het Ferrogard-systeem behoort.

Reageer op dit artikel