nieuws

Geluidsscherm A16 later klaar door haarscheurtjes

bouwbreed Premium

De bouw van het geluidsscherm bij Dordrecht langs de A16 (Rotterdam-Breda) is wegens constructiefouten met enkele maanden opgeschort. Er zijn haarscheurtjes ontdekt in de betonnen spanten die de doorzichtige panelen van het scherm moeten dragen. De reeds geplaatste spanten worden binnenkort verwijderd.

Dat heeft C. Abrahamse van Rijkswaterstaat maandag bevestigd. Het scherm had in december klaar moeten zijn. De oplevering is nu uitgesteld tot het voorjaar. Abrahamse verwacht dat de problemen met de spanten rond de kerst zijn opgelost. Daarna ke de doorzichtige panelen worden bevestigd. Het scherm bij Dordrecht telt in totaal 86 betonnen spanten die in Duitsland bij Strukton prefab-bouw zijn vervaardigd. Rijkswaterstaat is nu met dit bedrijf in onderhandeling over de extra kosten. Hoe hoog die zijn, is nog onduidelijk.

Alle spanten waren klaar voor plaatsing, evenals de doorzichtige panelen die in Belgie zijn vervaardigd. Volgens Abrahamse treft hoofdaannemer Van Lee geen blaam. Rijkswaterstaat wil in elk geval niet het risico lopen het hele werk over tien jaar opnieuw te moeten doen. “Afgesproken was dat het scherm dertig jaar onderhoudsvrij zou moeten zijn en dat staat nu nog als een paal boven water.”

Het geluidsscherm bij Dordrecht wordt een kilometer lang en krijgt een hoogte van 9,5 meter. De kosten bedragen f. 23 miljoen.

Reageer op dit artikel