nieuws

Franki Funderingen neemt ingrijpende maatregelen

bouwbreed Premium

De Belgische bouwgroep Franki hoopt met een herstructurering, die begin 1997 rond moet zijn, de kwakkelende funderingsactiviteiten nieuw leven in te blazen. Daarbij moeten een nieuw sociaal akkoord met de Belgische werknemers en het aanvragen van het statuut van bedrijf in moeilijkheden soelaas bieden.

Het aanvragen van het statuut van bedrijf in moeilijkheden is nu niet bepaald een referentie voor welk bedrijf ook. Het betekent onder meer dat een bedrijf onder een dergelijk (tijdelijk) statuut werknemers vervroegd met pensioen mag sturen zonder deze te moeten vervangen door andere arbeidskrachten. Franki Funderingen zou in 1998 voor het eerst in jaren weer winst ke maken.

Niet alleen Franki draait niet goed in Belgie. Andere Belgische aannemers van grote openbare werken hebben het eveneens moeilijk. In 1994 leed Franki, dat in alle vijf werelddelen op verschillende bouwsegmenten actief is, een verlies van ruim f. 25 miljoen. Vorig jaar kon dat verlies worden beperkt tot een kleine f. 8 miljoen.

De funderingsafdeling die goed is voor bijna tweederde van de totale omzet krabbelt langzaam overeind. In 1995 steeg de omzet van deze foundationsafdeling met maar liefst 36 procent tot f. 145 miljoen. Ongeveer eenderde van dat bedrag ( f. 52,7 miljoen) werd verwezenlijkt op de Belgische markt. Maar ondanks het lichte herstel moet er nog geherstructureerd worden, meent Franki-voorzitter Johan De Muynck; om de eenvoudige reden dat de Belgische markt is gekrompen waaraan ook de Franki-organisatie zich moet aanpassen.

In de praktijk betekent dit dat de vestiging van Franki in het Vlaamse Koekelare verhuist naar het hoofdkwartier van het bedrijf in Machelen aan de noordkant van Brussel. Het gaat om de verhuizing van de machinedivisie .

Afvloeiingsregeling

Voor de werknemers betekent een en ander dat zij vanaf 55 jaar de vut in ke. Werknemers die geen baan vinden in Machelen en ontslagen worden, krijgen een afvloeiingspremie van ruim f. 11.000 en een bedrag van f. 500 voor elk jaar dat ze hebben gewerkt. Over het aantal ontslagen dat zal vallen, wil de directie van Franki zich nu nog niet uitspreken. In Koekelare en Machelen samen werden 250 mensen. Vermoedelijk blijft maar de helft over, zo wordt in personeelskringen gevreesd. De aan de gang zijnde herstructurering van de Belgische funderingsactiviteiten kan worden beschouwd als een vervolg op eerdere maatregelen die Franki nam in deze sector.

Reageer op dit artikel