nieuws

Fabrikanten geluidwanden van beton werken samen

bouwbreed Premium

Twee fabrikanten van geluidwanden van beton, Romein Beton BV te Dodewaard en De Hamer BV te Nijmegen, hebben besloten samen te gaan werken. Zij hebben hun ervaring met het ontwerpen, produceren en uitvoeren van betonnen geluidwerende wanden samengevoegd. Het doel van deze actie is tweeledig. Aan de ene kant bieden de fabrikanten hun opdrachtgevers op deze manier meer kennis dan voorheen. Zij ke daardoor meer gericht adviseren over de keuze van bepaalde geluidwerende voorzieningen. Aan de andere kant wordt het product goedkoper, zonder dat de kwaliteit en de beheersing van de productie eronder zullen lijden.

De samenwerking van de twee betonfabrikanten vindt gestalte in een brochure met twee voorzijden. Daarin staan in het ene deel de Halfa- en Hagu-wanden van De Hamer, in het andere deel de Ropa-, Rogu-, en Giro-wanden van Romein Beton. De Halfa-wanden zijn in het bijzonder bedoeld voor de absorptie van lage frequenties, zoals het geluid van vrachtverkeer. Hagu-wanden bestaan uit ronde elementen, gestapeld en gevuld met aarde.

Beplanting

Met beplanting vormen zij een passende geluidwand tussen autowegen en woonwijken. Ropa-wanden zijn vooral geschikt als er weinig ruimte is. Ze bestaan uit elementen, die worden gemonteerd tussen geprefabriceerde betonnen palen op een geintegreerde fundering. Rogu-wanden lijken veel op Ropa-wanden, maar hebben een gebogen oppervlak. Giro-wanden tenslotte lijken nog het meest op keerwanden. Zij zijn leverbaar in diverse vormen. Kenmerkend is het grote contactoppervlak tussen de bodem en de wand, waardoor de grondspanning binnen de perken blijft. In de brochure staan verschillende voorbeelden van varianten op deze standaard types geluidwanden.

Reageer op dit artikel