nieuws

Delmulle verliest kort geding over artikel tegen Eigen Huis

bouwbreed Premium

Delmulle Bouw BV te Etten-Leur, de Nederlandse vestiging van het Belgische woningbouwbedrijf Danilith Delmulle, heeft een kort geding tegen de Vereniging Eigen Huis te Amersfoort verloren.

Inzet van het geding was een artikel over Danilith woningen. “In dat artikel stond dat men niet in zee moet gaan met een Belgische aannemer die geen kaas heeft gegeten van bouwen”, aldus P. Putter, commercieel medewerker van Delmulle Bouw. “Op zich is die uitspraak juist, maar hij werd in verband gebracht met ons bedrijf. We hebben in een kort geding om rectificatie gevraagd.”

De aanleiding tot het artikel was een ontevreden klant, die contact opnam met de Vereniging Eigen Huis. “Hij had speciale wensen, die wij niet wilden honoreren. Hij wilde vervolgens van het reeds gesloten contract af”, aldus Putter. Danilith woningen zijn weliswaar stuk voor stuk verschillend, maar ze zijn allemaal op dezelfde onderdelen gebaseerd. Er is veel variatie mogelijk, mits er niet van de standaard onderdelen afgeweken hoeft te worden. De ontevreden klant heeft zich dit blijkbaar onvoldoende gerealiseerd. Volgens Putter heeft Delmulle meermalen aangedrongen op een gesprek met de Vereniging Eigen Huis, maar is dat steeds geweigerd.

Geen UAV maar AVA

Tijdens het kort geding bleek, dat Delmulle Bouw BV ten onrechte de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV ’89) hanteerde. In plaats daarvan worden nu de Algemene Voorwaarden voor Aannemingen (AVA ’92) toegepast. De laatste voorwaarden passen beter bij de werkwijze van Delmulle Bouw. Ze zijn gunstiger voor de klant dan de UAV ’89, hoewel de Vereniging Eigen Huis van mening is dat ook in de AVA ’92 veel zaken eenzijdig in het voordeel van de bouwer zijn vastgelegd.

Geen problemen

De woningen van Delmulle worden geprefabriceerd in de fabriek van Danilith te Wortegem-Petegem in Belgie. Ze worden per vierkante meter en met opties verkocht.

Deze werkwijze verschilt van de traditionele, waarbij een opdrachtgever door een architect een ontwerp laat maken, dat vervolgens door een aannemer wordt uitgewerkt. Volgens Putter heeft de Vereniging Eigen Huis de suggestie, dat Delmulle Bouw geen verstand van bouwen zou hebben, teruggenomen. “Er zijn geen problemen met het bouwsysteem. We zijn inmiddels aangesloten bij de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) en we zijn kandidaat-lid van het NVOB”, aldus Putter.

Reageer op dit artikel