nieuws

Bouw moskee grootste opdracht voor Italianen

bouwbreed Premium

De Italiaanse bouwwereld heeft de grootste buitenlandse opdracht aller tijden gekregen: het vervaardigen van een moskee in Abu Dhabi, voor een aanneemsom van f. 700 miljoen. Op een oppervlak van 84.000 m2 moet een Mohammedaans gebedsoord verrijzen, dat na de moskeeen van Mekka en Marokko de omvangrijkste ter wereld is.

In Milaan werd het miljoencontract gesloten tussen de Italiaanse bouwondernemer Impregilo uit de Fiat-groep en sjeik Zayed Bin Sultan II, die de Italiaanse gasten ruim drie jaar zal herbergen. Franco Carraro, directeur van Impregilo, benadrukte tijdens een persconferentie dat de winst voor zijn firma netto niet meer dan twee procent zal bedragen. Het prestige en de werkgelegenheid staan voor de Italianen voorop.

Voor de uitvoering worden 2500 arbeiders ingezet, waarvan maximaal 150 Italianen. De meeste bouwvakkers komen uit Pakistan, India, Egypte, Syrie en Jordanie.

De moskee zelf wordt uitgevoerd met airconditioning om de enorme hitte, ’s zomers oplopend tot 50 graden, de baas blijven.

Het financiele voordeel voor de Italianen komt vooral uit de groeven bij Carrara. Zo’n 20.000 m3 marmer moeten de moskee een vorstelijk aanzien geven. Nooit eerder kregen de marmerbewerkers een dergelijk omvangrijke opdracht.

De moskee zelf zal 52.000 m2 beslaan en is omgeven door overdekte zuilengalerijen, waarbinnen een gigantisch plein komt te liggen. Voor de vier hoeken zijn minaretten ontworpen van 110 meter hoogte. Het bouwwerk krijgt behalve drie centrale koepels, waarvan de hoogste 75 meter bedraagt, nog 138 koepeltjes verspreid over het gehele complex.

Een groot deel van de afwerking wordt uitgevoerd in wit marmer en Italiaans mozaiek. Om zo het visitekaartje ‘Made in Italy’ achter te laten bij Arabieren, die via de religieuze hommage hun wereldlijke macht ke uitstralen.

Reageer op dit artikel