nieuws

XAS 6-serie van Atlas Copco op basis van nieuw concept

bouwbreed Premium

Atlas Copco uit Zwijndrecht brengt een nieuwe serie mobiele compressoren op de markt onder de naam XAS 6-serie. De 6-serie is gebaseerd op een nieuw, modulair concept en biedt veel opties zodat de compressoren zo efficient en productief mogelijk ke worden gebruikt.

De nieuwe serie omvat de modellen XAS 46, 56, 66 en 76 met capaciteiten van 2,6 tot 4,1 m3 per minuut. Het betreft hier oliegesmeerde, een-assige mobiele schroefcompressoren die aangedreven worden door Deutz dieselmotoren van de nieuwe generatie die oliegekoeld zijn. Ook het compressor-element is nieuw ontwikkeld met als kenmerken lage toerentallen en weinig bewegende delen.

Hierdoor ontstaat een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid. In plaats van een directe koppeling is in dit concept gekozen voor een riemaandrijving met het oog op een langere levensduur en grote betrouwbaarheid. Het toerental van de motor wordt voortdurend aangepast aan de luchtvraag door de volautomatische en traploze snelheidsregelaar. Hierdoor wordt het brandstofverbruik verlaagd terwijl de werkdruk constant blijft. Als optie kan in sommige modellen een stroomgenerator worden ingebouwd.

Het eveneens nieuw ontworpen onderstel kan gemakkelijk worden gedemonteerd hetgeen een voordeel is indien de compressor bijvoorbeeld op een bedrijfsauto moet worden gemonteerd.

Gebruiksvriendelijk

De nieuwe XAS 6-serie is gebruiksvriendelijk, zeker waar het onderhoud betreft. De deuren van de compressoren gaan diagonaal open met behulp van een gasveer. Voordeel van dit ontwerp, waarop patent is verleend, is dat het machinecompartiment bij geopende deuren volledig toegankelijk is zodat servicewerkzaamheden gemakkelijker ke worden uitgevoerd. Daarnaast zijn de deuren voor alle modellen gelijk en dus onderling uitwisselbaar.

Een handige optie is de aanwezigheid van metalen gereedschapsboxen die binnen de omkapping ke worden geplaatst. De modellen XAS 46 en 56 bieden plaatst aan een box terwijl de grotere modellen plaatst biedt aan twee boxen, mits geen stroomgenerator is ingebouwd.

Reageer op dit artikel