nieuws

Vrije val van prijzen vastgoed in Thailand

bouwbreed

Voor het eerst in tien jaar dalen de prijzen van vastgoed in Thailand. De prijsval is zo plotseling en aanzienlijk dat de Thaise regering heeft besloten een steunfonds van 50 miljard baht ( f. 3 miljard) op te zetten om de neergang te stuiten.

De miljarden zullen worden gebruikt om goedkope leningen af te geven, zo heeft de Commissie voor Economische Stabiliteit besloten. Andere maatregelen zijn het terugbrengen van belasting op nieuw aangekocht vastgoed van 2 procent tot 0,1 procent en het versoepelen van leningsvoorschriften. Eerder werd al aan staatsorganen toestemming gegeven om bestaand vastgoed te kopen. Voorheen kon de overheid alleen verhuizen naar een nieuw gebouw.

De sterke daling van de prijzen in de vastgoedsector in Thailand is een teken aan de wand voor heel Oost-Azie. Voor een deel is deze het gevolg van lokale factoren zoals het gebrek aan vertrouwen in de regering-Banharn dat onlangs leidde tot de ontbinding van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Maar ook algemene factoren zoals de afzwakkende economische groei in heel Zuidoost-Azie spelen een belangrijke rol.

De belangrijkste oorzaak van de val is echter het veelal zonder enige marktanalyse bouwen van enorme hoeveelheden vastgoed. Waarschuwingen dat een aanzienlijk deel van het vastgoed dat dit en volgend jaar op de markt komt overtollig zal blijken, zijn steevast in de wind geslagen met het argument dat het tien jaar lang goed is gegaan.

De gevolgen daarvan worden nu zichtbaar. Niet alleen in Bangkok maar ook in andere grote steden in de regio is er sprake van overaanbod in bepaalde commerciele sectoren. En dat kan alleen maar erger worden. Zo wordt op dit moment in een stad als Shanghai een onvoorstelbare hoeveelheid nieuwe gebouwen neergezet, waarvan volstrekt onbekend is wie die moet vullen. Iedere analist houdt daar zijn hart vast.

Ook elders gaat het hard. In Maleisie werd vorige week het op twee na hoogste gebouw ter wereld geopend. Ook het hoogste gebouw ter wereld verrijst in dat land. In Kuala Lumpur wordt de laatste hand gelegd aan Petronas Twin Towers: 425 meter. De Maleisische premier Mahathir heeft, zoals vrijwel iedereen in Zuidoost-Azie, een zwak voor grote gebouwen.

“Wij moeten iets speciaals, iets buitengewoons doen om te laten zien dat we nu ook meetellen in de wereld”, aldus Mahathir. Een opmerking die nog eens aangeeft dat het niet zozeer de noodzaak, maar veeleer de ambitie is die tot de huidige bouwwoede heeft geleid.

In Thailand is men zich er van bewust dat er iets goed mis is. Het opzetten van een steunfonds wordt door de deskundigen evenwel niet gezien als de oplossing. Integendeel, zelfs de centrale bank van Thailand heeft haar zorg uitgesproken over de korte-termijnpolitiek van de regering. De Thaise Bangkok Bank, de grootste bank van Zuidoost-Azie, denkt er net zo over. “De enorme boom van de prijzen in de vastgoed sector is het resultaat van een onverantwoorde bouwexplosie en grootscheepse speculatie”, aldus vice-president Nimitr. Dat moet zonder ingrijpen van de overheid uitzieken. De neergang zal volgens Nimitr vooral vastgoed van slechte kwaliteit gebouwd op slechte lokaties treffen. En uiteraard de bouwers. Ook de duizenden Westerse architecten, ingenieurs, toeleveranciers en bouwers die in de sector actief zijn, zullen in hun orderportefeuilles de neergang merken.

De prijzen van vastgoed in heel Zuidoost-Azie dreigen te kelderen.

Reageer op dit artikel