nieuws

Visafslag uitgevoerd in prefab en stortbeton

bouwbreed Premium

De visafslag te Urk wordt uitgevoerd met een uitgekiende combinatie van geprefabriceerd en stortbeton. De aannemer, bouwbedrijf Wensink en Prins BV te Kampen, heeft daardoor aan bouwsnelheid gewonnen. Ook de kwaliteit van het werk is erdoor verbeterd.

De beslissing om het werk deels in prefab beton uit te voeren werd genomen in verband met de strenge winter. De bouw dreigde veel vertraging op te lopen. Daarom werd besloten de mogelijkheden van prefab beton te onderzoeken, als alternatief voor uitsluitend ter plaatse gestort beton. Het bleek dat een flink deel van de constructie geprefabriceerd kon worden. In overleg met Alvon Bouwsystemen BV te Nieuw-Amsterdam is gekozen voor een uitgekiende combinatie van prefab en stortbeton. De geprefabriceerde elementen doen dienst als verloren bekisting. De hoeveelheid bekisting op de bouw is daardoor aanzienlijk verminderd. Een bijkomend voordeel van de geprefabriceerde elementen is, dat ze een dicht en glad oppervlak hebben. Ze voldoen meteen aan de hygienische eisen die aan het interieur van een visafslag worden gesteld en hoeven niet nog eens afgewerkt te worden.

Holle-wandsysteem

Alvon Bouwsystemen heeft ruime ervaring met het ‘holle wand-systeem’. Het wordt meestal in de woningbouw toegepast, maar het bleek ook een uitkomst voor de bouw van de visafslag. Het systeem lijkt het meest op twee bekistingsvloeren, die met de uitstekende wapening naar elkaar toe aan elkaar gekoppeld zijn. Deze holle wand-elementen worden op het werk gesteld en daarna volgestort met beton. Op die manier worden de voordelen van prefab en stortbeton gecombineerd. De holle-wandelementen voor de visafslag te Urk wegen per stuk 5 tot 9,5 ton. Zij zijn elk op tenminste twee palen gesteld, met de naden zoveel mogelijk boven een paal. Op de heipalen zijn plaatjes gestort, om het stellen te vergemakkelijken. Ook de betonnen kolommen zijn uitgevoerd in prefab en geleverd door Alvon Bouwsystemen. Ze dragen een stalen dakconstructie.

Bescheiden kosten

De visafslag te Urk wordt met zijn 14.000 m2 een van de grootste ter wereld. Hij ligt aan de rand van de bebouwde kom, op een industrieterrein met veel visverwerkende bedrijven. De oude afslag bij de haven voldeed niet aan de Europese regelgeving en moest worden vervangen. Hij had eigenlijk op 1 januari al in gebruik moeten zijn. Het heeft echter lang geduurd voordat de gemeente Urk besloot tot nieuwbouw. De geraamde stichtingskosten bedragen f. 25 miljoen, een bescheiden bedrag voor een gebouw van deze omvang en met zo’n specifieke functie. De bouwkosten worden bewaakt door Valkenberg Raadgevend Ingenieursburo te Haarlem. Dit bureau is als adviseur bij alle recente vernieuwingen van visafslagen in Nederland betrokken geweest. J.F.H. van Collem van Valkenberg Raadgevend Ingenieursburo weet als geen ander aan welke voorwaarden een visafslag moet voldoen.

Vloer zonder dilataties

Het gebouw wordt naar verwachting in mei 1997 opgeleverd. Het bestaat uit een grote hal met koelcellen, een kantoorgebouw met onder andere een veilingzaal, en een gedeelte voor het reinigen van de kratjes en het spoelwater. De installaties daarvoor bevinden zich deels in een kelder. De hal heeft een vloer van beton met extra wapening, omdat hij zonder dilataties is uitgevoerd. De vloer heeft een afschot van 2%.

Het afschot van het dak loopt in een andere richting, zodat het tijdens de bouw lijkt alsof er slecht gesteld is. Dat is niet het geval, integendeel, de prefab elementen zijn stuk voor stuk passend bij het afschot van de vloer. De elementen vormen hoge betonnen plinten, die goed aansluiten op de vloer. Ze bieden bescherming tegen eventuele aanrijdingen en zijn makkelijk schoon te houden. De constructie heeft geen naden, waardoor muizen of andere dieren naar binnen zouden ke komen.

De eisen waaraan de visafslag moet voldoen zijn streng. Er mag beslist geen straatvuil in het gebouw terechtkomen. Buiten het gebouw is onoverdekte vis of visafval absoluut taboe, iets wat bij de oude visafslag bij de haven nog wel eens voorkomt. Dieren zoals muizen en meeuwen mogen beslist niet in aanraking komen met de vis. Er wordt geladen en gelost door afgesloten dockshelters. De vis is op het schip reeds op soort gesorteerd. In de hal wordt hij handmatig op maat gesorteerd en in de gekoelde schouwruimten opgeslagen. De vis mag van binnen niet warmer worden dan 4 gr. C, de temperatuur van smeltend ijs.

De visafslag is met opzet dicht bij de hoofdweg naar Urk gepland. Toch is er aan de voorzijde geen directe toegang tot het terrein. Het komende en gaande verkeer gaat allemaal langs een portiersloge aan de westzijde. Op die manier moet worden voorkomen, dat de vis het terrein ongecontroleerd kan verlaten. Voor Urk is de vis goud waard.

Reageer op dit artikel