nieuws

Telecom gaat zich thuis voelen in de bouwwereld

bouwbreed Premium

PTT Telecom thuis in de bouw, onder die slogan gaat PTT Telecom de boer op bij de bouw om de nieuwe standaard van drie telefoonaansluitingen te slijten. Interessanter zijn daarboven nog de uitbreidingsmogelijkheden tegen meerkosten.

De prijs voor al dit moois was voor bouwers echter vaak een probleem. “En dat kan van de prijs van onze standaardaansluiting niet meer gezegd worden”, zo zegt Telecom pomanager Vastgoedmarkt Van Hoorn.

De mogelijkheid voor een uitgebreider pakket, met een uitgebreidere centrale, de Homevox Universal, die veel meer mogelijkheden biedt en eventueel zelfs ISDN zijn in deze opzet eveneens gemakkelijk te realiseren. PTT Telecom biedt momenteel al tien standaardpakketten aan gericht op verschillende doelgroepen. Voor gezinnen met kinderen is er bijvoorbeeld het Babyfoon +-pakket, voor alleenstaanden of tweeverdieners zonder kinderen het pakket inbraakbeveiliging.

“Zo zien we bijvoorbeeld veel belangstelling voor veiligheid. Op de meerwerklijst van de aannemer ke we dan ook een optie aanbieden om zowel inbraakbeveiliging als brandbeveiliging via de telefooncentrale aan te leggen. Een paar magnetische contacten bij ramen en/of deuren, een bewegingsdetector en een rookmelder in de keuken zijn in dit systeem eenvoudig aan te leggen. Grote voordeel is bovendien dat alle leidingen direct tijdens de bouwfase worden gelegd, dus onzichtbaar zijn weggewerkt”, zo zegt Van Hoorn. Verzekeringsmaatschappijen hebben volgens hem al meer dan belangstelling getoond voor deze mogelijkheden.

Veiligheidspakket

Maar ook vanuit de ouderenzorg is er belangstelling voor het persoonlijke veiligheidspakket. Een mogelijkheid daarin is directe belmogelijkheid met een vooraf ingetoetst nummer zodra de hoorn van de haak wordt genomen. Ook heeft het de mogelijkheid om als de telefoon 24 uur niet is gebruikt, eerst zelf het nummer te draaien en vervolgens een vooraf opgegeven nummer te bellen.

Lokkertje

In de brochure voor de bouw komt PTT Telecom ook met een lokkertje om de extra mogelijkheden aan de man te brengen. “Gebeurt de installatie van de Homevox Universal nog tijdens de bouwfase, dan is dit zowel voor u als voor de bewoner het voordeligst. U kunt op dit meerwerk zelf uw marges bepalen, zodat het u extra geld oplevert.”

Telecom ziet ook een tendens dat gemeenten steeds meer eisen gaan stellen, waarvoor het bedrijf de oplossingen heeft. Als voorbeeld wordt aangehaald een project in Lelystad van Bimo Bouw. Daar had de architect de keuken geplaatst in een vide. Prompt stelde de gemeente de eis dat er een rookmelder moest komen. “Onze oplossing bleek voor de bouwer het voordeligst uit te komen”, aldus Van Hoorn.

Ook de gemeente Utrecht kijkt volgens hem naar de toekomst. “Die gemeente overweegt om voor de nieuwe Vinex-locatie Leidsche Rijn de aanleg van ISDN verplicht te stellen. Op die manier zijn de woningen die daar komen geheel gereed voor allerhande telematica-toepassingen die nu al bestaan of nog komen. Zo zou iemand die daar komt te wonen, zijn avondeten ’s ochtends in de oven ke zetten en ’s avonds vanuit zijn auto de oven aanzetten”, zo schetst hij de toekomst.

PTT Telecom maakt er overigens geen geheim van dat er uiteraard ook vele voordelen voor haarzelf aan vastzitten. Klantenbinding en stimulering van het gebruik van telefonie, de zogenoemde tikkenbusiness, zijn de meest logische. Maar ook gewoon omzet aan hardware is er een.

“Er wordt geld toegelegd op het basispakket. Maar aan de andere kant worden er de komende tien jaar nog zo’n 1 miljoen woningen gebouwd. Stel dat je voor f. 1000 meerwerk per woning verkoopt. Reken maar uit wat je omzet dan is”, zegt Van Hoorn.

Reageer op dit artikel