nieuws

Nieuw uitstel dreigt voor wao-plannen

bouwbreed Premium

De behandeling van de nieuwe wao-plannen van het kabinet ondervindt opnieuw vertraging. De plannen zijn onlangs zo ingrijpend gewijzigd, dat de Tweede Kamer meer tijd wil hebben om nadere vragen te stellen. Dit kan betekenen dat zelfs de datum van 1 januari 1998 als invoeringsdatum niet haalbaar meer is.

Volgens CDA-fractiespecialiste A. Bijleveld gaat het in eerste instantie om een uitstel van twee weken. Afhankelijk van de tijd die het kabinet nodig heeft om de aanvullende vragen te beantwoorden, zou het Kamerdebat begin november ke plaatsvinden.

Bijleveld wijst op de ingrijpende verandering van de kabinetsplannen naar aanleiding van de eerste kritische vragen van de Kamer. Zo zal in de nieuwste opzet geen sprake meer zijn van arbeidsongeschiktheidspremies die van sector tot sector ke verschillen. In plaats daarvan krijgen alle bedrijven een individuele premiekorting of -opslag ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Het is niet de eerste keer dat de kabinetsplannen met de wao vertraging ondervinden. Maar theoretisch is het nog steeds mogelijk dat de Tweede Kamer en de senaat nog voor het eind van dit jaar met de wetsvoorstellen akkoord gaan. De organisaties die de nieuwe arbeidsongeschiktheidswetten moeten uitvoeren zouden dan echter te weinig tijd overhouden om zich goed voor te bereiden op alle veranderingen.

Reageer op dit artikel