nieuws

Meer archeologen nodig in Amsterdam

bouwbreed Premium

Den Haag en Rotterdam hebben er acht. Londen zelfs een paar honderd. Amsterdam moet het doen met slechts drie stadsarcheologen die met de moed der wanhoop proberen om de Amsterdamse bodemschatten veilig te stellen. Dat is veel te weinig, vinden de PvdA en D66 in de Amsterdamse gemeenteraad.

Zij pleiten voor een uitbreiding van het aantal stadsarcheologen. Als dat niet gebeurt “gaan in het hart van de stad miljoenen kubieke meters ingeklonken geschiedenis op de schop”, zo vreest D66-fractievoorzitter B. Robbers. En dat terwijl de belangstelling van de burgers voor de eigen stad en de historie toeneemt.

Maar die belangstelling vertaalt zich niet in doortastender archeologisch beleid. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het trage tempo waarin het Kasteel van de Heren van Aemstel tevoorschijn komt, of uit de omvang – liever gezegd het gebrek aan omvang – van de staf van de stadsarcheoloog.

Bovengronds timmert Amsterdam stevig aan de weg. Binnenkort starten de bouw van de ondergrondse Noord-Zuidlijn die Amsterdam-Noord verbindt met het zuiden, en de bouw van een aantal parkeergarages. “Dan wordt er veel grond omgewoeld. Deze kans mogen we niet missen”, vinden de twee partijen.

Reageer op dit artikel