nieuws

Land in zee stuk goedkoper dan grond in Randstad

bouwbreed Premium

De grond in de Randstad is met f. 500 per vierkante meter stukken duurder dan wanneer er nieuw land wordt gewonnen in de Noordzee. Dit laatste kost f. 100 tot f. 200 per vierkante meter.

Woorden van deze strekking sprak voorzitter Warry Lubberhuizen van de Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken (VBKO) gisteren in het Scheveningse Kurhaus, waar Rijkswaterstaat het symposium ‘Toekomst in zee’ hield.

Volgens Lubberhuizen leent de Noordzee zich uitstekend voor een Tweede Maasvlakte, woonwijken, industrie of een vliegveld. “Als waterbouwers ke we tegenwoordig land in zee winnen voor een bedrag van f. 100 tot f. 200. Dat is niet uit de lucht gegrepen. Land winnen van de zee doen wij waterbouwers al jaren. Wereldwijd, van Almere tot Abu Dabi en Hong Kong”.

Lubberhuizen waarschuwde wel dat voordat er een Tweede Maasvlakte wordt aangelegd, eerst de infrastrctuur op het huidige land moet worden verbeterd. Een Maasvlakte ‘erbij’ betekent immers nog meer containers op trucks en nog meer binnenschepen en treinen. “In de huidige situatie ke die trucks en treinen niet verwerkt worden. Die lopen vast. Hetzelfde geldt voor een Nieuw Holland vol premiewoningen. Al die lui moeten naar hun werk: in Den Haag, Delft of Rotterdam. En daar staan de wegen al vol.”

Megazeperd

“Met andere woorden. We ke prachtige Noordzeepolders voor u aanleggen, maar dan moet eerst de bestaande infrastructuur worden aangepakt. Die moet de grotere geografische diepte van de randstad aanke. Anders maken we de problemen alleen maar erger”, Zo hield hij Rijkswaterstaat voor.

Lubberhuizen benadrukte dat uit zijn pleidooi niet moet worden opgemaakt dat de baggeraars niet voor zeewaartse uitbreiding zijn. “Integendeel, we staan te popelen. Maar we willen het land niet opzadelen met een megazeperd. We willen graag polders bouwen, maar het moet wel zin hebben. We zijn geen bevers.”

Hij pleit daarom voor een Deltaplan tegen de ‘springvloed van files’. Verder verweerde hij zich op het congres tegen protesten van milieubewegingen tegen bouwen in zee. “We moeten niet vergeten dat half Nederland is gewonnen door het droogleggen van onvervangbare wetlands en zeewaartse landwinning. Dat heeft ons prachtig cultuurlandschap opgeleverd.”

Reageer op dit artikel