nieuws

Hengelo wil grond van Borne inlijven

bouwbreed Premium

Het grondgebied van de gemeente Borne moet drastisch worden ingekrompen. Het omliggende platteland moet bij Hengelo en Almelo worden gevoegd, zodat alleen de kern van het Overijsselse dorp overblijft. Op het terrein dat de gemeente kwijtraakt moeten de komende 25 jaar woningen worden gebouwd. Een voorstel hiertoe heeft de gemeente Hengelo ingediend bij de provincie Overijssel.

Hengelo wil op eigen grondgebied bedrijfsterreinen aanleggen en woningen bouwen. Bij gebrek aan eigen grond moet het buitengebied van Borne worden ingelijfd bij Hengelo. Borne heeft aangeboden om zelf de woningbouw en aanleg van bedrijfsterreinen ter hand te nemen, maar dit is voor Hengelo niet genoeg. Indien de plannen van Hengelo doorgaan, wordt vlakbij het centrum van Borne een groot aantal woningen gebouwd. Dit gaat ten koste van het platteland tussen Borne en Hengelo, zodat de beide gemeenten aan elkaar groeien.

De gemeente Borne is fel tegen de plannen. De plannen van Hengelo leiden ertoe dat het karakter van het dorp sterk zal wijzigen. Indien Borne zelf gaat bouwen kan de gemeente er voor zorgen dat het karakter behouden blijft. Een woordvoerder van de gemeente Borne zegt dat het dorp graag zelf er voor wil zorgen dat er voldoende huizen en bedrijventerreinen in de regio komen.

Reageer op dit artikel