nieuws

Habo houdt zich bezig met veilige poen

bouwbreed

Een jaar lang uit het nieuws blijven. Voor ing. Bert Goeree lijkt dat een zalige idee. Zijn bouwbedrijf Habo kwam bij het minste geringste uitgebreid in de krant. “Als bij ons zestien mensen worden ontslagen is dat de opening van Cobouw, terwijl vierhonderd ontslagen bij SFB wordt afgedaan met een eenkolommer.”

Habo is niet zo maar een aannemer. Habo is een noodlijdend bedrijf dat in bezit was van de gemeente Den Haag. Als gevolg van fouten aan de kant van projectontwikkeling is Goeree twee jaar bezig geweest om het bedrijf weer op de rails te krijgen. De apotheose kwam enkele weken geleden. De GWW-activiteiten werden voor meer dan f. 10 miljoen verkocht aan NBM-Amstelland en Goeree nam de rest voor f. 500.000 over van de gemeente. Met de gehele transactie is een bedrag gemoeid van f. 20 miljoen, omdat ook de afwaardering van gebouwen, zoals het omstreden Catsheuvelpo is meegenomen.

Goeree kijkt terug op een zeer turbulente periode in zijn leven. “Is het leuk?”, herhaalt hij en kauwt op zijn appel. “Het is leuk. Je groeit in zo’n proces. Bij Habo heb ik me in bijna een kwart eeuw opgewerkt tot directeur en de stap naar eigenaar was dus heel logisch. Het is een uitdaging. Het vervelende is dat je keihard moet zijn, ook naar collega’s toe.”

Snel los

De snelle verkoop, Habo stond pas voor volgende jaar op de verkooplijst van de gemeente, komt door het feit dat na de reorganisatie aan het begin van dit jaar de aandeelhouder met een forse kapitaalinjectie over de brug moest komen. Goeree: “Het leek ons, directie en commissarissen, wenselijk snel los te komen van de gemeente Den Haag. Het kostte ons gewoon werk. In sommige omliggende gemeenten kwamen we daardoor niet aan de bak. Daarnaast was GWW te klein om miljoenen investeringen te rechtvaardigen. Dit goed draaiende onderdeel had een bovenleidinggroep die op termijn forse concurrentie krijgt van andere grote aannemers. Ze zijn beter af onder de vleugels van NBM.”

Goeree heeft overigens eerst geprobeerd de onderneming in haar totaliteit te verkopen. Daarvoor had hij bij vijf aannemers, waaronder NBM-Amstelland en de Belg Besix lijnen uitstaan. Geen van allen had belangstelling, omdat de gezondmaking toch te veel geld ging kosten. Uit de contacten bleven NBM en nog twee andere aannemers over die geinteresseerd waren in de GWW. Omdat NBM al met de bovenleidinggroep samenwerkt, werd daar Habo GWW in een activa transactie aan verkocht. Met de verkregen middelen werd het eigen vermogen van Habo Bouw naar een gezond niveau getild, zodat daaruit de aanpassingen ke worden gefinancierd.

Het deel dat Goeree overneemt, kent hij van binnen en van buiten. “Habo Bouw is op mijn lijf geschreven. Daardoor weet ik dat er toekomst is voor dit onderdeel. Or en vakorganisaties hoeven zich geen zorgen maken dat ik de zaak verkwansel. Ook al is een werkgelegenheidsgarantie van drie jaar niet te geven. Voor een jaar worden mijn aandelen in een stichting gestald. De gemeentelijke vertegenwoordiger in de stichting zal met name over het werkgelegenheidstraject waken. In dat jaar blijft overigens de oude aandeelhouder verantwoordelijk voor onverwachte problemen. Al met al zijn we bijna uit de zorgen. Het laatste stuk is mijn verantwoordelijkheid.”

Catsheuvelpo

Het laatste loodje is wel erg zwaar. Het gaat hier om het Catsheuvelpo. Het oude gebouw in Den Haag werd ooit verworven door Habo’s projectontwikkelaar Aadic, maar hangt nu als een molensteen om de hals. Goeree gaat er vanuit dat hij het pand mag slopen om samen met een collega een seniorencomplex op die plaats te realiseren. “Mag dat niet dan heb ik een probleem. Maar de sloop gaat door”, zegt hij stellig en gooit het klokhuis in de prullenbak. “Heel voorzichtig ga ik Habo uitbouwen. We stappen niet in ingewikkelde poen. Avonturen ke we ons niet permitteren. We ontwikkelen en bouwen als regionale aannemer alleen woningen en kantoren die zijn verkocht.”

Reageer op dit artikel