nieuws

Case neemt Fermec over

bouwbreed

De Amerikaanse Case Corporation blijft actief op het overnamepad. Werden eerder dit jaar reeds drie fabrieken op het gebied van agrarisch materieel overgenomen, heeft Case nu zijn oog laten vallen op De Engelse Fermec Holdings Ltd, fabrikant van onder meer MF bouwmaterieel.

Volgens Jean-Pierre Rosso, president van Case Corporation, past Fermec uitstekend in het bouwmachine-programma van Case, en dan met name in het snelgroeiende segment van de kleinere machines. Daarnaast zal de overname bijdragen aan een sterkere marktpositie in Europa en Azie.

Inmiddels betekent dit al de vierde bedrijfsovername van Case in dit jaar. In januari werd Concord Inc. (zaaimachines), in juni Austoft Holdings Ltd (suikerriet-oogstmachines), in augustus de Oostenrijkse fabrikant van landbouwmachines Steyr en nu dan Fermec uit Manchester. Fermec Holdings Ltd. dateert uit 1992 als gevolg van een management buy-out van het bouwmaterieelonderdeel van Massey-Ferguson. De naam MF ging mee in deze buy-out. Het bedrijf produceert vijf modellen hydraulische (mini)graafmachines, drie modellen industrie-tractoren, vier modellen schrankladers en zes modellen graaflaadcombinaties. Daarnaast produceert men nog een serie schrankladers.

Het hoofdbedrijf van Fermec is gevestigd in Manchester waar zich tevens het centrale onderdelenmagazijn bevindt. Het bedrijf telt 579 medewerkers en realiseerde in 1995 een omzet van 155 miljoen dollar. Hiervan werd in Europa 63% gerealiseerd, in Noord-Amerika 12% en in de rest van de wereld 25%.

Gevolgen

Ongetwijfeld zal deze overname gevolgen hebben voor de productie van Case-materieel. Wat gaat Case bijvoorbeeld doen met de nieuwe serie minigraafmachines die nu nog bij Kubota in het Duitse Zweibrucken worden gebouwd? Gaan dat nu Kobelco’s worden die bij Fermec in de produktie liggen? Ook zijn er nog zaken als de verschillende Nederlandse importeurs van beide merken. Op deze vragen kan of wil men bij Case nog geen uitsluitsel geven.

Reageer op dit artikel