nieuws

ABT vormt samen met Lipski nieuw bureau in Belgie

bouwbreed

ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek gaat Europa in. Samen met het Brusselse bureau A. Lipski is men een samenwerkingsverband aangegaan, ABT-Lipski. Voor het bureau ABT uit Velp is dit de eerste maal dat men op deze wijze buiten Nederland een activiteit opzet.

“Het is een voorzichtige stap Europa in,” licht ir. Ruud Koetsier, directeur ABT-Lipski, de samenwerking met Lipski toe. “We kwamen elkaar een keer tegen en vonden dit de beste manier om kennis en kunde te bundelen. Nu de Europese normen steeds dichterbij komen en de Europese aanbestedingsvorm meer opgang vindt, wordt het potentiele werkterrein voor de ingenieursbureaus steeds groter.”

Bij Lipski werken in totaal tien mensen, die een omzet generen van Bfr. 25 miljoen. Helemaal voor de wind gaat het niet met deze onderneming omdat het werkveld, infrastructuur/HSL, aan het afkalven is. Koetsier: “We zullen zeker onze toonaangevende kennis op het gebied van staalconstructies gaan inbrengen. Antwerpen moet een nieuw stadion krijgen en het nieuwe bureau is zeker in staat daar op in te tekenen.”

ABT met zijn 130 medewerkers ( f. 18 miljoen omzet) is wereldberoemd in Nederland. Door de grote kennis heeft men menig prijs gewonnen op het vlak van de staalbouw en de architectuur. Incidenteel liften de ABT-ers mee met hun opdrachtgevers naar het buitenland. Voor ING Vastgoed werd het spraakmakende kantoor in Boedapest gebouwd en Multi Vastgoed gunde het bureau een klus in Lissabon.

Grote buitenlandse groeiplannen zoals DHV/Heidemij die aan de dag leggen, heeft ABT niet. Het bedrijf moet het hebben van contacten. “Via het Berlijnse architectenbureau Ortner en Ortner ke we in Duitsland aan de bak komen. Ons type bureau moet door middel van dergelijke contacten een Europees netwerk op zien te bouwen. ABT op laten gaan in een groot bureau zal niet gaan, omdat de specialisten niet willen werken bij een dergelijk bedrijf.”

Reageer op dit artikel