nieuws

‘Toestroom leerlingen probleem voor opleiders’

bouwbreed Premium

Het leerlingwezen moet er rekening mee houden dat door wijzigingen van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) en mavo meer leerlingen zullen instromen. Deze nieuwkomers zullen vooral kiezen voor een praktijkopleiding. Het risico bestaat dat de samenwerkingsverbanden hierdoor het aantal leerlingen niet aan ke.

Dit zei J. A. van Kemenade, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, vrijdag in Heerhugowaard tijdens de opening van een nieuwe hal van Espeq, het samenwerkingsverband in Noord-Holland, waarin de opleidingsbedrijven in de bouw- en houtsector zijn verenigd. Van Kemenade zei ook dat de provincies de samenwerkingsverbanden moeten steunen tijdens de vernieuwing van het beroepsonderwijs. Hoe een en ander gestalte moet krijgen is vooralsnog onduidelijk.

Praktijkervaring

De deelnemers aan de opleidingen in het leerlingwezen komen doorgaans van de mavo of uit het voorbereidend beroepsonderwijs. Deze worden echter omgevormd tot een theoretische opleiding, te vergelijken met de mavo, een beroepsgerichte opleiding die vergelijkbaar is met vbo en een mengvorm van deze twee opleidingen.

Het individueel voorbereidend beroepsonderwijs (ivbo) gaat op “in een hulpstructuur, die is bedoeld om leerlingen met problemen toch een gewoon diploma te laten halen”, aldus Van Kemenade. Voor leerlingen die niet in staat zijn een vervolgopleiding te volgen, komt er een arbeidsmarktgerichte opleiding.

Leerling bouwvakkers die praktijkervaring opdoen op een leerlingbouwplaats behalen vaker een diploma dan leerlingen die alleen theoretisch worden geschoold. Bovendien kiezen zijn vaker voor een vervolgopleiding. Een ander voordeel van de in de praktijk studerende leerling is dat voor het bedrijfsleven de selectie van personeel een stuk makkelijker wordt. Zij hebben hun toekomstige personeel tijdens de opleiding ‘op zicht’.

Reageer op dit artikel