nieuws

Noren halen ontwerp Da Vinci uit de kast

bouwbreed Premium

Een in 1502 door Leonardo da Vinci gemaakt, maar nooit toegepast brugontwerp maakt in Noorwegen alsnog een goede kans als fiets- en voetgangersviaduct over de E18. De afmetingen zijn wel wat geringer dan van het origineel. Da Vinci mikte op een vrije overspanning van 240 m. In het zuidoosten van Noorwegen zal men in het gegeven geval niet verder komen dan een vrije overspanning van 40 m.

De Noorse rijkswegendienst staat welwillend tegenover het initiatief van beeldend kunstenaar Vebjoern Sand in samenwerking met lijmhoutconstructiebedrijf Moelven Limtregruppen AS. De Da Vinci-brug kan een ontmoeting worden tussen de Renaissance en moderne, Noorse houttechnologie en tevens uitgroeien tot een toeristische attractie, zo luidt de motivering van Sand.

Da Vinci leverde zijn ontwerp in opdracht van de Turkse sultan voor de verbinding tussen Istanboel en Pera. De gedurfde constructie was de toenmalige bouwers echter te moeilijk. Als het in Noorwegen wat wordt met het initiatief komt de brug in de wegenplanning voor de periode 1998-2007.

Reageer op dit artikel