nieuws

Dubbeldam in boek en Kunsthal

bouwbreed Premium

De jonge architecte Winka Dubbeldam doorloopt een naar Nederlandse begrippen onorthodoxe carriere. Na een opleiding in de beeldende kunst voltooide zij een bouwkundige opleiding. Intussen werkte zij bij Rem Koolhaas. Vervolgens is zij naar New York afgereisd. Daar studeerde zij aan de gerenommeerde architectuurafdeling van Columbia University en werkte bij de avant-garde architecten Holl, Tschumi en Eisenman. Inmiddels geeft zij les aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

In het uiterst competitieve New York wist zij ook enkele werken op eigen naam te realiseren: een kunstgalerie, een kantoor voor handelaars in effecten en een virtual reality centrum. Haar eerste eigen werk had zij overigens al in 1990 in Nederland gerealiseerd: de verbouwing van een stoer stukje Kropholler, namelijk de entree van de kunstacademie in Rotterdam.

Gezien deze kosmopolitische carriere en het avant-garde milieu waarin zij zich beweegt verbaast het niet dat in haar werk het kunstzinnige en grensverleggende een constante is. Het grensverleggende zit in de theoretische inslag van veel van haar studie-poen en in het gebruik dat zij daarbij maakt van de computer. Zij neemt daarmee een positie in die in de Nederlandse vakgemeenschap onbekend is. In de Nederlandse context is haar werk nog het meest verwant met dat van Ben van Berkel, die overigens ook enige tijd aan Columbia verbonden is geweest.

In Los Angeles had zij in 1994 een solo expositie: ‘Con-tex-ture’. Deze expositie is nu in de Kunsthal te zien (tot en met 17 november). De expositie vormt ook de grondslag voor de Engelstalige monografie over haar werk die een dezer dagen bij de Rotterdamse uitgever 010 is uitgekomen.

Net zo min als haar werk simpel en eenduidig is, is haar manier van presenteren dat. De presentatie is veeleer een collage van tekeningen, sfeerbeelden en flarden tekst dan een educatieve uiteenzetting. De kijker/lezer moet zelf zijn weg zoeken.

Winka Dubbeldam is een talent dat de Nederlandse vakgemeenschap zou ke bevruchten met de ideeen die zij elders heeft opgedaan en ontwikkeld. Het is jammer dat boek en tentoonstelling zo cryptisch zijn dat die niet die functie ke vervullen. Het is teveel geheimtaal voor ingewijden en te weinig uitleg. Voor niet-ingewijden blijft het gissen wat het talentvolle en vernieuwende van Dubbeldams werk is. Daarmee doet zij zichzelf tekort.

De tentoonstelling ‘Con-tex-ture’ is t/m 17 november te zien in de Kunsthal in Rotterdam, di. t/m zat 10-17 uur; zon- en feestdagen 11-17 uur.

Het boek ‘Winka Dubbeldam-architect’ is uitgegeven bij 010, Rotterdam. Prijs: f. 42,50. ISBN 9064502552.

Reageer op dit artikel