nieuws

De Annex kan normaal worden afgebouwd

bouwbreed

De Annex, de uitbreiding van het Sylvius-laboratorium van de Rijks Universiteit te Leiden, kan normaal worden afgebouwd.

Volgens een woordvoerder van bouwkundig aannemer J.G. Nelis te Amsterdam heeft het casco, dat jarenlang onafgebouwd in weer en wind heeft gestaan, niet al te veel geleden. “Er lagen veel bouwmaterialen op het terrein, die allemaal nog redelijk bruikbaar zijn”, aldus de woordvoerder. “De constructie en de materialen zijn een beetje ongewoon. Het lijkt erop dat de bouw destijds niet helemaal gelukt is, zoals hij was bedoeld. Maar de constructie is versterkt met staal en de opleggingen zijn in orde gemaakt.”

Slechte maatvoering

Volgens de woordvoerder was een van de grootste problemen de slechte maatvoering. “De lateien moesten hier en daar gewijzigd worden en de kozijnen zaten er niet op de juiste manier in. Ook de indeling van het gebouw is gewijzigd.

Maar alles kan normaal afgebouwd worden.” Het casco is gebouwd met een soort houtwolcementblokken, die zijn volgestort met beton. De vloeren zijn eveneens van beton. De buitengevel zal worden afgewerkt met een isolatiemateriaal en een plaatstalen bekleding. “Op zich staat er dan een goed gebouw, met veel massa. Het zal waarschijnlijk geluids- en klimaattechnisch ruim aan de eisen voldoen”, aldus de woordvoerder.

Het gebouw wordt in december opgeleverd. Europrovyl BV te Maarssen levert de kozijnen en Schotte BV te Nieuwerkerk aan den IJssel verzorgt de betonboorwerken. Als adviseurs zijn bij de bouw betrokken Rienks Mooij te Amersfoort en Austin Nederland BV te Badhoevedorp. De bouwkundige aanneemsom is ongeveer f. 4 miljoen, de totale investering wordt ca. f. 18 miljoen.

Reageer op dit artikel