nieuws

Bodemraket geknipt voor ‘pipe-bursting’

bouwbreed Premium

Een bijzondere techniek op het gebied van no-dig-activiteiten is het zogeheten ‘pipe-bursting’, het breken van te renoveren ondergrondse buisleidingen met behulp van bodemraketten. Deze sleufloze buis-installatiemethode, waarop Britsh Gas een internationaal patent heeft, wordt ook in ons land bij renovatie van verouderde en beschadigde leidingen toegepast. Voor dit doel zijn door producenten speciale bodemraketten ontwikkeld.

Zo ook door de Amerikaanse fabrikant Vermeer Manufacturing Company. Deze, door Vermeer International te Goes in ons land vertegenwoordigde, machinefabrikant vervaardigt een programma van ongeveer twintig verschillende bodemraketten, waarvan vijf typen geschikt zijn voor deze leidingrenovatie methode. Bij deze techniek wordt door de oude leiding een bodemraket geslagen met overmaat kopdiameter, waardoor het gres of kunststofmateriaal van de buis breekt en in de omringende grond wordt gedrukt. Op deze wijze ontstaat een stevige tunnelwand waarin achter de bodemraket aan, de nieuwe leiding kan worden getrokken..

Lierinstallatie

De Hammerhead Mole bodemraketten van Vermeer zijn persluchtraketten vervaardigd uit gelegeerd staal en leverbaar in diameters van oe 130 mm tot oe 300 mm. Aan de verschillende toerustingsstukken, zoals speciale koppen voor de verschillende leiding- en buistypen, luchtslangen en trekhaken heeft Vermeer onlangs een hydraulisch gestuurde lier toegevoegd. Deze compacte lierinstallatie dient ter geleiding van de raket door de buis en levert met zijn 9 kW (13pk) Kubota dieselmotor voldoende trekkracht voor kleine en middelgrote leidingen.

Onderhoud van deze bodemraketten vraagt weinig tijd. De inwendige slijtringen zijn snel en gemakkelijk te wisselen en ook de eindslang is ter plekke met de hand te vervangen zonder gebruik van gereedschap. De slijtringen waarlangs de slagpen heen en weer beweegt zijn vervaardigd uit hoogwaardig kunststofmateriaal. Schade of storing als gevolg van slijtage en wrijving van staal op staal is daarmee ondervangen.

Reageer op dit artikel