nieuws

Windrichting bepaalt voortgang bouw grootste waterwindpark

bouwbreed

De week kan niet meer stuk voor poleider Tjeerd Plantenga. Hij is verantwoordelijk voor de goede afloop van de bouw van het grootste offshore windpark ter wereld. Plaats: het IJsselmeer. “Het weer zit mee en de bevestiging van de windmolens op de funderingen in het water loopt voorspoediger dan we hadden gedacht. Komende week wordt zuidwestenwind verwacht. Dan krijgen we het moeilijker.”

Langs de IJsselmeerdijk (tussen Dronten en Lelystad) wordt op dit moment dagelijks een nieuwe, vijftig meter hoge, windturbine gemonteerd op eerder gelegde funderingen. De afgelopen week is windmolenbouwer De Wolff-Nordtank, in opdracht van energie-onderneming Nuon uit Arnhem, begonnen met deze grootschalige operatie.

Ter voorbereiding werden enkele weken daarvoor de fundatiepalen, turbines en rotors op drijvende pontons ingevaren vanaf Urk en Stavoren. De funderingen zelf werden eerder al door Ballast Nedam aangelegd, terwijl duikers de verbinding tussen de negentien milieuvriendelijke energieopwekkers hebben ‘doorgelust’.

De reden dat de windmolens in het water worden geplaatst ligt nogal voor de hand. Ze vangen meer wind boven het open water, nemen weinig ruimte in beslag en geven minder horizonvervuiling doordat ze worden afgeschermd door de IJsselmeerdijk.

Met name het aanbrengen van die funderingen, nabij een dijk, had een experimenteel karakter. Plantenga: “We hebben dat nooit eerder gedaan en we hebben het hoogheemraadschap van te voren moeten beloven geen schade aan de dijk aan te brengen. De funderingen zijn er namelijk ingetrild. Omdat ze slechts veertig meter van dijk in het water zijn gezet, moesten we even afwachten wat voor effect een en ander op het dijklichaam zou hebben. Gelukkig is er geen enkele schade aan de dijk ontstaan. Dat biedt perspectieven, ook voor andere dijkgebieden.”

Giga-bouten

Ook de daadwerkelijke plaatsing verloop voorspoedig. De aannemer (Van Seumeren) trekt voor de plaatsing van een windmolen een dag uit. Met ruim honderd ‘giga’-bouten wordt de molen op de fundering geplaatst. Met een vijftig meter hoge hijskraan wordt vervolgens het rotorblad aangebracht en de turbine geplaatst.

Als alles meezit staat de molen rond een uur ‘s-middags op zijn plek. Maar als het tegenzit, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerde windrichting waardoor er golfslag ontstaat, moet het werk worden stilgelegd en is vertraging het gevolg. Somber buigt Plantenga zich over de weerberichten van de komende week. Zuidwestenwind. Hij is er niet blij mee. Toch hoopt hij het park op 6 september in bedrijf te ke nemen.

“In principe werken we niet in het weekend, maar als het weer tegenzit deinzen we daar niet voor terug.”

Langs de dijk fietst een wat ouder echtpaar met zichtbare interesse voor de spectaculaire plaatsing van de enorme molens. “Zou ik misschien heel even een kijkje mogen nemen in de turbine”, vraagt de man aan Plantenga. “Nee, meneer”, repliceert Plantenga. “Het werk wordt precies volgens schema uitgevoerd. Daar moeten we ons aan houden. Misschien over een paar weken, als alle molens staan”.

“Ik blijf het gewoon proberen”, antwoordt de man. “Ik was vroeger

Reageer op dit artikel