nieuws

Verlies KHD door fraude ruim 1,1 miljard mark

bouwbreed

De Duitse machinebouwer KHD (Klockner-Humboldt-Deutz) is over het afgelopen jaar op een verlies gezet van DM 1,13 miljard ( f. 1,26 miljard). Dit is het directe gevolg van een in mei aan het licht gekomen fraude binnen de KHD organisatie.

Dat heeft bestuurslid Klaus Edelmann woensdag bekendgemaakt. Voor de malversaties werden ontdekt, stond een negatief resultaat van DM 174 miljoen in de boeken.

KHD raakte aan de rand van de afgrond doordat bij het dochterbedrijf Wedag jarenlang forse verliezen waren verhuld. In juni kwam onder leiding van Deutsche Bank een reddingsplan tot stand. Dankzij de daarmee verbonden kapitaalinjecties kon topman Edelman woensdag een nettowinst over de eerste helft van dit jaar presenteren van DM 820 miljoen in vergelijking met een verlies van DM 184 miljoen in dezelfde periode van 1995. Zonder de steun zou er een verlies zijn geweest van DM 109 miljoen.

KHD verwacht over geheel 1996 quitte te spelen. De omzet groeide in het eerste halfjaar met 2 procent tot DM 1,2 miljard. De orderontvangst verminderde met 9 procent tot DM 1,45 miljard. Volgens Edelmann is de economische situatie voor de machinebouw in Europa nog steeds ongunstig. Dat geldt vooral voor Duitsland.

De effectenbeurs in Frankfurt reageerde woensdag positief op de cijfers van KHD. De koers van de machinebouwer sloot 6,5 procent hoger.

Reageer op dit artikel