nieuws

Start uitverkoop failliet Maculan

bouwbreed

Het Oostenrijkse bouwconcern Maculan bestaat niet meer. Van het kernbedrijf Hofman en Maculan van de Maculan Groep wordt momenteel het faillissement afgewikkeld. De schuldeisers stemden in met de verkoop van de meeste bouwactiviteiten aan de Oostenrijkse houdermaatschappij Era-Bau. Deze aanpak geeft de crediteuren voldoende zekerheid over de aanwezigheid van middelen.

De verkoop levert de schuldeisers op korte termijn f. 12,8 tot f. 14,4 miljoen op. Op middellange termijn valt met f. 32 miljoen te rekenen. Het Kreditschutzverbund von 1870 (KSV) dat het overgrote deel van de crediteuren vertegenwoordigt schat het totale vermogen van Hofman en Maculan op ruim f. 148,8 miljoen. De totale vordering op dit bedrijfsonderdeel beloopt zo’n f. 80 miljoen. Met de afwikkeling van de andere faillissementsprocedures is f. 480 tot f. 800 miljoen gemoeid.

Problemen

De houdermaatschappij Maculan behoorde aanvankelijk tot de grootste Oostenrijkse bouwconcerns. De jaarlijkse omzet bedroeg om en nabij f. 2,5 miljard. Problemen ontstonden toen de regering in Wenen bedrijven geen financiele steun meer gaf voor de verliezen die activiteiten in het vroegere oostblok veroorzaakten. Ongeveer de helft van Maculans omzet werd in die regio geboekt. In het oosten van Duitsland trad het Oostenrijkse concern op als een van de grotere werkgevers in de bouw. Maculan staat fors in het krijt bij de Bank Austria (BA), de Creditanstalt-Bankverein (A-BV) en de Raiffeisen-Zentralbank (RZB). Deze banken nemen ook een meerderheidsbelang in andere grote bouwconcerns. In het geval van BA gaat het om Porr, in dat van CA-BV om Universale en bij RZB om Era-Bau. De banken kregen eerder het verwijt dat ze met de aanpak van Maculan de weg vrijmaakten voor de concurrentie.

Reageer op dit artikel