nieuws

Sloop Nikhef wegens straling uitgesteld

bouwbreed Premium

In de gebouwen van het Nationaal Instituut voor Kernfysica (Nikhef) in het stadsdeel Watergraafsmeer in Amsterdam bevinden zich ruimten met een radio-actieve straling die op sommige plaatsen vier maal hoger is dan de wettelijke normen. Ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben gisteren buurtbewoners en vertegenwoordigers van Greenpeace en de Stichting Laka, een onderzoekscentrum voor kernenergie, toegezegd dat de onlangs gestarte voorbereidende sloopwerkzaamheden onmiddellijk worden gestaakt.

Op sommige plekken binnen het gebouw, waar sinds 1947 tot voor kort kernfysisch onderzoek is verricht, was de straling acht keer zo hoog als de natuurlijke hoeveelheid straling, aldus J. Rodenburg, die woensdagavond met een vertegenwoordiger van Laka metingen verrichtte. Twee keer de natuurlijke hoeveelheid straling is toelaatbaar. Om te ke vaststellen hoe hoog precies de radio-activiteit is en om welke isotopen het gaat, is nauwkeuriger apparatuur nodig.

De bevindingen van Rodenburg en Laka sloegen bij topambtenaren van de gemeente Amsterdam in als een bom. Tot nader overleg over deze situatie sluit de gemeente het pand volledig af.

Reageer op dit artikel