nieuws

Hunter Douglas uiterst optimistisch over geheel ’96

bouwbreed Premium

Hunter Douglas, de in Nederland gevestigde internationale raambekleding- en bouwproductengroep, heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar met 25 procent zien stijgen tot f. 62,9 miljoen. De omzet groeide met ruim 10 procent tot f. 1,11 miljard. De onderneming ziet de rest van het jaar met optimisme tegemoet.

“Het zou mij tegenvallen als we de winst over 1995 niet zouden ke verbeteren”, aldus financieel-directeur L. Reijtenbach in een toelichting. Vorig jaar behaalde het bedrijf een winst van f. 125,6 miljoen. De afgelopen jaren was het eerste semester doorgaans goed voor ongeveer 40 procent van het totale jaarresultaat.

De winststijging in het eerste semester was het gevolg van de betere resultaten in Noord-Amerika, een stabiele gang van zaken in Europa, Azie en Australie en lagere resultaten in Latijns-Amerika. Lagere rentelasten en een hogere dollarkoers beinvloedden de resultaten eveneens positief. Vooral in Noord-Amerika ging het Hunter Douglas op de markt voor raambekledingsproducten voor de wind. “Daar hebben we het aanzienlijk beter gedaan dan we zelf hadden verwacht,” aldus Reijtenbach.

In Europa gingen omzet en resultaten licht omlaag als gevolg van matige economische omstandigheden in met name Duitsland en Frankrijk. Daarentegen zag de in Utrecht gevestigde dochter Nedal, producent van lichtmasten, het resultaat wel toenemen.

De omzet in Latijns-Amerika steeg sterk. Krappere marges en hogere financieringslasten zetten echter de winst onder druk. In Azie blijft Hunter Douglas uitbreiden. Zo zijn onder meer belangrijke orders verkregen voor de levering van sandwich panelen en plafonds voor een aantal nieuwe luchthavens in China. In Australie waren omzet en winst stabiel, ondanks matige economische omstandigheden.

Reageer op dit artikel