nieuws

Groningen heeft zorgen over groei autoverkeer

bouwbreed

De provincie Groningen maakt zich ernstige zorgen over de stormachtige groei van het autoverkeer in de provincie. De afgelopen vier jaren is het aantal auto’s op de provinciale wegen en de rijkswegen in de provincie met 15 procent gestegen, twee keer zoveel als voorspeld. Bovendien blijkt het verkeer in de provincie Groningen 2 procent harder te groeien dan landelijk en procent harder dan in de overige twee noordelijke provincies.

Dat blijkt uit het rapport ‘Verkeerswaarnemingen in de provincie Groningen 1991-1995’, dat het college van GS heeft gepresenteerd.

“Je kunt het aantal auto’s op de weg alleen met draconische maatregelen terugdringen”, aldus gedeputeerde B. Fennema (CDA) van verkeer en vervoer in een toelichting op de rapportage. “Mensen laten de auto pas staan als de benzine een rijksdaalder per liter duurder wordt. Dus het kwartje van Kok zou eigenlijk de knaak van Kok moeten worden.”

Ook in deze provincie dreigen de files een alledaags verschijnsel te worden. Dat geldt vooral voor de ringweg aan de zuidkant van de stad Groningen, die tevens dient als onderdeel van doorgaande weg tussen Winschoten en Heerenveen. De afgelopen jaren heeft de provincie al van alles geprobeerd om de automobilist te bewegen zijn auto te laten staan. Openbaar vervoer en carpoolen kregen extra aandacht.

Dat blijkt niet te helpen. “Het aantal mensen dat met de bus rijdt neemt eerder af”, stelt Fennema mistroostig vast.

“Ook de gemiddelde bezettingsgraad van de auto’s is verminderd van 1,34 naar 1,28 personen per voertuig. Kennelijk is het comfort van de eigen auto voor de mensen zo belangrijk dat andere vormen van vervoer nauwelijks aanslaan.”

Volgens Fennema zijn met name aan de zuidkant van de provincie Groningen forse investeringen nodig om te voorkomen dat het verkeer er helemaal vastloopt. “We denken aan een miljard gulden. Deels is dat geld nodig voor verbeteringen aan de weg en deels voor verbetering van het openbaar vervoer.”

Recreatieverkeer

Overigens blijkt de provincie in de zomermaanden bij recreatieve attractiepunten weinig problemen te hebben met het recreatieverkeer.

“Over het algemeen zijn juli en augustus de drukste maanden. In het Lauwersmeergebied is het dan ongeveer 20 procent drukker dan in de rest van het jaar. Ook Westerwolde heeft in de maanden juli en augustus ongeveer 10 procent meer autoverkeer”, zo wordt in de rapportage geconcludeerd.

Reageer op dit artikel