nieuws

‘Bovengrondse Betuwelijn tast Rivierengebied aan’

bouwbreed

De bovengrondse aanleg van de Betuwelijn betekent een onherstelbare aantasting van het karakteristieke landschap in het Rivierengebied. Dat kreeg de Raad van State vrijdag in Den Haag te horen tijdens een van de de marathon-zittingen over de komst van de omstreden goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland.

Het ging vrijdag om het toekomstige trace in de gemeenten Lingewaal en Geldermalsen. In het regeringsplan komt de Betuwelijn hier pal langs de rijksweg A15.

De aanleg van het spoor betekent aantasting van het buurtschap Leuven en het natuurreservaat Het Broek, terwijl langs de A15 het wegrestaurant De Goudreinet minder uitbreidingsmogelijkheden heeft. Reden voor de gemeentebesturen van Lingewaal en Geldermalsen bezwaren in te dienen bij de Raad van State, samen met een groot aantal buurtbewoners.

“Het is een onaanvaardbare aantasting van een mooi gebied.” De indieners van de bezwaren hopen, als de Raad van State een deel van de huidige plannen afkeurt, dat de Betuwelijn uiteindelijk verdiept wordt aangelegd of via een geboorde tunnel gaat. Een groep ondernemers in het Rivierengebied heeft een ander doel. Zij willen meer afstand tussen de toekomstige Betuwelijn en de A15, om in de toekomst verbreding van deze rijksweg mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel