nieuws

Wapening Natuurhistorisch Museum zeer snel gelegd

bouwbreed

De wapening voor de depottoren van het Natuurhistorisch Museum te Leiden wordt bijzonder snel gelegd. In een uur of drie wordt door drie medewerkers niet minder dan 8000 kg betonstaal verwerkt. Dat is mogelijk dankzij een vergaande prefabricage van de wapeningsnetten en een perfecte organisatie op de bouwplaats.

De depottoren wordt als het ware de ‘bewaartrommel’ van het nieuwe Nationaal Natuurhistorisch Museum (NNM). Met zijn 21 verdiepingen wordt deze toren misschien wel het hoogste gebouw van Leiden. Het depot maakt deel uit van een complex dat wordt uitgevoerd door de Hollandsche Beton Maatschappij (HBM) BV te Rijswijk. Het wapeningswerk is uitbesteed aan Balvert Betonstaal BV te Nieuwkoop.

In de depottoren wordt niet minder dan 16.000 kg betonstaal per verdieping verwerkt, in 30 cm dikke vloeren van 21 bij 21 m. Er wordt gebruik gemaakt van vier tunnelkisten, samen goed voor een halve vloer. Op stortdagen wordt het betonstaal tussen 8 en 11 uur gemonteerd. Het beton wordt dan vanaf 12 uur gestort, met kubels, want een betonpomp kan niet elke hoek van deze bouw bereiken. Het beton krijgt niet veel tijd om te verharden. De cyclus is slechts drie dagen per verdieping. Dat kan alleen met een uitgekiend wapeningsplan.

Veel losse staven

Volgens J. Balvert komt het niet vaak voor, dat er in zo weinig tijd zoveel betonstaal moet worden gelegd. Er is dan ook veel aandacht besteed aan de voorbereiding van het werk. Alle wapening is geprefabriceerd en hij wordt zeer vroeg in de ochtend op de bouwplaats aangevoerd. Daar is voldoende ruimte om de wapening gesorteerd op te slaan. Dat is nodig, want de twee bouwkranen zijn al volledig bezet. Zij hebben geen tijd over om ook nog eens bouwmaterialen te sorteren.

In totaal zijn er 13 verschillende soorten netten en een grote hoeveelheid staven en stekeinden. Er zijn netten bij van 3,5 m breed en 12 m lang. Veel van de wapening bestaat uit losse staven, die snel gelegd ke worden. Op het werk wordt niet geknipt, alleen maar neergelegd en vastgeknoopt. De wapening van de 30 cm dikke vloer vormt een dik pakket staal, waartussen het beton zijn weg moet vinden. De vloeren worden na de stort getrild, afgedekt en tenslotte gevlinderd.

De depottoren wordt een gebouw zonder ramen en met weinig deuren. Het gebouw krijgt een verwarmde spouw, omdat de temperatuur en luchtvochtigheid van de depots zo gelijk mogelijk gehouden moet worden. Er worden namelijk bijzondere skeletten, gedroogde insecten, op alcohol gezette dieren en fossielen bewaard. Er is rekening gehouden met een uitbreiding van de verzameling in de toekomst.

Omdat de toren met tunnelkisten wordt vervaardigd, moest er een oplossing worden gevonden voor de ‘kopgevels’. Aan de kant van het trappenhuis en de overige delen van het complex wordt de gevel gevuld met kalkzandsteen. Voor de andere gevel levert Alvon Bouwsystemen BV te Nieuw-Amsterdam een wand, die nog het meeste lijkt op twee aan elkaar bevestigde breedplaten. De platen fungeren als verloren bekisting en de ruimte ertussenin wordt volgestort. Op die manier ontstaat een massieve betonnen gevel, die wordt afgewerkt met elkaar dakpansgewijs overlappende panelen.

In het totale complex voor het Nationaal Natuurhistorisch Museum wordt maar liefst 750.000 kg betonstaal verwerkt. Daarvan gaat 400.000 kg in de depottoren.

De hoogste verdiepingen worden zwaarder gewapend dan de lagere. Balvert Betonstaal BV te Nieuwkoop levert de wapening voor het gehele complex. Dat bestaat uit vier vierkante gebouwen, een kantoorgebouw en een 100 m lange loopbrug naar het voormalige ‘Pesthuis’, dat dateert uit 1660 en kort geleden grondig is gerestaureerd. Het gaat dienst doen als entree, restaurant en informatiecentrum van het NNM. Het kantoorgebouw, waarin de staf van het museum wordt gehuisvest, bestaat uit een grotendeels prefab betonnen skelet, geleverd en gemonteerd door Schokbeton te Zwijndrecht. In het tentoonstellingsgebouw wordt onder andere een filmzaal uitgevoerd, met een hangende schuin oplopende vloer. De expositieruimten worden in schoon beton uitgevoerd en ‘kaal’ opgeleverd, zodat het museum zelf de inrichting kan bepalen.

De wapening ligt zorgvuldig gesorteerd gereed op de bouwplaats van Het Nationaal Natuurhistorisch Museum te Leiden.

In drie uur tijd wordt door drie medewerkers 8000 kg wapening gelegd.

Reageer op dit artikel