nieuws

Siemens verdacht van omkoping in Spanje

bouwbreed

Het Duitse industrieconcern Siemens wordt verdacht van smeergeldpraktijken in Spanje bij de aanleg van de hogesnelheidslijn Madrid-Sevilla. Siemens zou f. 13 miljoen hebben overgemaakt aan bedrijven die banden hebben met de socialistische partij (PSOE) van oud-premier Gonzalez.

Dat staat in een in Spanje uitgelekt rapport van experts van het ministerie van Financien in Madrid. Het stuk is overgedragen aan onderzoeksrechter T. Chacon, die zich buigt over vermeende illegale financiering van de PSOE, die tussen 1982 en april van dit jaar aan de macht was. Ruim f. 11,9 miljoen zou Siemens tussen 1989 en 1994 hebben overgemaakt naar GMP Consultores. Dit bedrijf werd opgericht door Juan Carlos Mangana, ex-lid van het verkiezingscomite van de PSOE en Sotero Jimenez, voormalig particulier secretaris van de financieel eerste man van PSOE.

Eind december 1995 schreven twee Zwitserse bladen al over de miljoenen dollars die Siemens naar Luis Roldan, ex-topman van de Guardia Civil, en andere topfiguren in de Spaanse regering zou hebben gesluisd om de opdracht voor de aanleg van de hsl-lijn te verkrijgen. Siemens verwierp de aantijgingen toen als ,’pure speculatie’. Het Duitse concern sleepte inderdaad enkele kapitale opdrachten in de wacht als partner in een Duits-Spaans consortium. Het betrof onder meer de elektrificering en de aanleg van spoorwegen ter waarde van f. 1,3 miljard.

Reageer op dit artikel