nieuws

Ondanks blokkade Vleuten-De Meern: Bouwstroom Leidsche Rijn vooralsnog niet bedreigd

bouwbreed

Staatssecretaris Tommel wil wel snel een oplossing zoeken voor mogelijke vertragingen van de Vinex-locatie Leidsche Rijn nu Vleuten-De Meern de samenwerking heeft opgeschort. Verantwoordelijk wethouder A.M.J. Rijckenberg van Utrecht ziet echter nog geen problemen voor de ontwikkeling van de omvangrijke bouwlocatie. Deze ontstaan volgens haar pas op de lange termijn.

Het Pobureau Leidsche Rijn laat zich door de politieke schermutselingen niet uit het veld slaan. De voorbereidingen voor de bouw van 30.000 woningen gaan onverstoorbaar door. Dat Vleuten-De Meern onlangs de samenwerking met de regio voor de ontwikkeling van de omvangrijke bouwlocatie heeft afgebroken doet daar niets aan af.

“We merken er hier weinig van. We gaan op volle kracht vooruit en werken hard aan het eerste deelgebied Langerak, waarvoor we eind ’97 de eerste paal hopen te slaan”, zo laat een woordvoerster van het Pobureau opgewekt weten.

Zoals bekend heeft de Utrechtse buurgemeente Vleuten-De Meern het bijltje erbij neer gegooid toen bleek dat de Domstad er wel wat voor voelde om de gemeente te annexeren. Dit idee kwam uit de hoed van de provincie nadat duidelijk was dat het zicht op een goed werkend regionaal bestuur was verkeken.

Namokken

“En omdat we met z’n allen (Regionaal Beraad Utrecht-red.) hadden bepaald dat we er als regio ook sterker uit moeten komen hebben we ons achter de herindelingsplannen van de provincie geschaard”, zegt wethouder Rijckenberg van ruimtelijke ordening.

De stap van Vleuten-De Meern om de kont tegen de krib te gooien zegt ze overigens wel te ke begrijpen. “Het is een logische stap. Elke gemeente wil nu eenmaal in principe zelfstandig blijven. Maar in dit geval kan het gewoon niet anders.”

Rijckenberg gaat er daarentegen wel vanuit dat Vleuten-De Meern de komende weken “zelf ook zal begrijpen dat het echt niet anders kan”.

Overigens heeft de ‘buur’ van Utrecht vorig jaar al een veer moeten laten als het gaat om het kwijtraken van grondgebied. Om de ontwikkeling van Leidsche Rijn niet verder tegen te houden stemde Vleuten De Meern toen in met een grenscorrectie. Hierdoor kon Utrecht op 1 januari 700 hectare Vleutens grondgebied inlijven inclusief 450 woningen en zo’n 1100 inwoners.

Wethouder Melcherts van ruimtelijke ordening van Vleuten-De Meern zei bij die gelegenheid niet verder te willen namokken. “Streep eronder en de blik vooruit. Samen met Utrecht gaan we nu hard werken aan een goed Masterplan.”

De kans dat het college van B en W nogmaals een knieval maakt lijkt klein. “Het is wel begrijpelijk”, zegt Rijckenberg.

Besluit

De CDA-Tweede Kamerleden Esselink en Verhagen hebben staatssecretaris Tommel over de ontstane situatie om opheldering gevraagd. In een antwoord schrijft de staatssecretaris dat de vrees voor vertraging van de bouwontwikkeling terecht is. “Het besluit van de gemeenteraad (van Vleuten De Meern) kan tot vertraging in de uitvoering van de Vinex-taakstelling leiden”, zo schrijft hij.

Volgens de bewindsman zal het kabinet over de grenswijzigingsvoorstellen nog voor het eind van dit jaar een oordeel geven. In de tussentijd zegt de staatssecretaris met betrokken bewindspersonen naar een oplossing terwille zoeken om “de ontstane problematiek op de kortst mogelijke termijn” tot een goed einde te brengen.

Ontsluitingsweg

Wethouder Rijckenberg zelf ziet pas over een langere periode problemen voor Leidsche Rijn. “Voor ons speelt op dit moment alleen de ontsluitingsweg van Langerak dat in principe op het grondgebied van Vleuten-De Meern is gesitueerd.

Mocht Vleuten-De Meern voet bij stuk houden en alle onderhandelingen op niets uitlopen dan zullen we daar aan het einde van dit jaar een oplossing voor moeten zoeken. Het is jammer, want zoiets kost altijd geld”, aldus de Utrechtse wethouder.

Reageer op dit artikel