nieuws

Luxe klooster in Belgisch Nieuwpoort definitief dicht

bouwbreed Premium

Maria Logghe, de voormalige abdis van het gewezen klooster van de Arme Klaren in het Belgische Nieuwpoort, heeft vorige week het pand verlaten. Dat gebeurde op last van de curator. Logghe liet enkele jaren geleden het slotklooster ombouwen tot een luxe hotel.

Nu de twee overgebleven nonnen in een bejaardentehuis en een klooster onderdak hebben gevonden, kan voor het onder Logghes’ leiding fraai opgeknapte klooster een nieuwe bestemming worden gezocht. Het stadsbestuur van Nieuwpoort overweegt de aankoop van het complex om het tot een cultureel centrum om te bouwen.

Het ‘klooster-hotel’ kreeg wereldwijde publiciteit, maar desondanks lukte het niet om Clarenhof tot een commercieel succes te maken. Vorig jaar ging de zaak op de fles, waarna de curator ontruiming van het pand gelastte. Het hotel heeft een schuld van meer dan f. 2 miljoen. De gewezen abdis wilde echter van geen wijken weten, vooral omdat in een deel van het pand nog enkele hoogbejaarde kloosterzusters verbleven.

Bisschop Roger Vangheluwe zette Logghe in 1988 uit haar functie omdat hij haar luxe levensstijl niet in overeenstemming met de strenge regels van de heilige Clara achtte. De abdis liet haar habijt in de kast hangen, rookte sigaren en reed in een snelle auto.

Reageer op dit artikel