nieuws

Invloed van ‘Bibi’ merkbaar op de woningmarkt

bouwbreed Premium

Met de verkiezingsoverwinning in mei van het rechtse ‘Likud-blok’ in Israel zijn, volgens de makelaars, de prijzen van huizen en appartementen in de West-Bank (de ‘bezette gebieden’) als een raket omhoog geschoten. Deze ontwikkeling is te danken aan de verkiezingsbelofte van de nieuwe premier van Israel, Benjamin Natanyahu (‘Bibi’), dat de West-Bank een deel van Israel zal blijven en dat hij duizend nieuwe units zal gaan bouwen in de bestaande (en nieuwe) nederzettingen in dit gebied. In het ‘ShomRon’ gebied (het dichtbevolkte noordelijke deel van de West-Bank) wordt nu voor een huis van $50.000 tot $70.000 meer gevraagd, dan voor de verkiezingen.

De nieuwe rechtse regering heeft inmiddels bekend gemaakt, na nieuwe cijfers inzake de enorme toename van buitenlandse bouwvakkers, maatregelen te nemen tegen deze toestroom. Dit vooral onder druk van de religieuze partijen binnen de regering, die vooral bang zijn voor deze niet-Joodse invloed binnen Israel.

Onlangs gepubliceerde cijfers geven binnen de laatste zes jaar een forse stijging te zien van buitenlandse arbeiders (voornamelijk bouwvakkers) in Tel-Aviv; een kleine 70.000 legaal werkende bouwvakkers uit met name Roemenie en Thailand. Men schat dat er nog zeker 20.000 illegale bouwvakkers in Tel-Aviv verblijven, voornamelijk afkomstig uit Afrikaanse landen.

Reageer op dit artikel