nieuws

DemagCC4800 hijst met ‘Twin Ring’ 650 ton meer

bouwbreed

Afgelopen vrijdag heeft Van Seumeren Holland BV aan het bedrijf in de Meern zijn nieuwste aanwinst, een Twin-Ring rupskraan, ke tonen. De kraan werd die dag door Huisman-Itrec, Rotterdam, constructeur van de ‘Twin-Ring’ officieel aan Van Seumeren overgedragen. De basismachine, een Mannesmann-Demag van het type CC 4800 die standaard een hijsvermogen heeft van maximaal ca. 800 ton, had in de uitvoering met Twin-Ring een last van 1450 ton aan de haak.

De nog steeds groeiende vraag vanuit de offshore- en petrochemische industrie naar groter hijsvermogen legt, bij kraanbedrijven die zich actief in deze sector bewegen, een voortdurende druk tot investeren in steeds weer zwaarder en duurder kraanmaterieel. Ten einde de concurrentie het hoofd te ke bieden en om te ke blijven meespelen op de internationale markt is het voortdurend vergroten van eigen hijscapaciteit een must.

Van Seumeren Holland BV heeft met een investering van ruim f. 20 miljoen in de ontwikkeling van een Twin-Ring, de uitvoering van hijsopdrachten wereldwijd, weten veilig te stellen.

De zware kraanondersteuning in de vorm van een 2,80 meter hoge en 21,5 meter doorsnede stalen ring, waarmee het hijsvermogen van een bestaande kraan bijna verdubbeld kan worden is een ontwerp van adjunct directeur Jan van Seumeren en dat door Huisman Itrec Rigging Engineering Consultants uit Rotterdam werd gestalte gegeven.

De Twin Ring is te gebruiken onder elk van de vier Demag CC 4800 rupskranen die deel uitmaken van het Van Seumeren materieelpark. Op deze wijze is het hijsvermogen van elk van deze kranen afzonderlijk, belangrijk te vergroten.

Bij dit Twin Ring-concept steunt de zware giekconstructie aan de voorzijde van de kraan door middel van twee rollenwagens op de ring. Het gewicht van de last wordt bij het hijsen derhalve niet meer op de rupsonderwagen overgebracht, maar gedragen door de ringvormige ondersteuning. Ook het ballastgewicht aan de achterzijde van de machine rust hierop. Bij maximale hijswaarden wordt gebruik gemaakt van 1500 ton ballast plus 180 ton eigen machineballast.

Ondanks de enorme massieve ringconstructie blijft de machine mobiel. De kraan is in staat de Twin Ring in zijn geheel op te nemen en hiermee onder last te rijden. De Mannesmann Demag CC 4800 is in de uitvoering zonder Twin Ring op te bouwen tot een haakhoogte van maximaal 153 meter. Bij gebruik van de Twin Ring zijn echter haakhoogtes tot 220 meter te realiseren. Voor het transport van deze uit de kluiten gewassen machine is een colonne van meer dan 100 vrachtwagens nodig.

Bij gebruik van de Twin Ring is het hijsvermogen van de Demag CC 4800 te vergroten van 800 tot 1450 ton maximaal.

Reageer op dit artikel