nieuws

B en W Amsterdam keurt plannen IJburg goed

bouwbreed Premium

Het Amsterdamse college van B en W keurde vrijdag de plannen voor de bouw van een nieuwe wijk met 18.000 woningen in het IJmeer, IJburg, goed. Op 4 september neemt de gemeenteraad een beslissing.

Met de bouw van de wijk is f. 6,5 miljard gemoeid, waarvan de gemeente f. 1,5 miljard betaalt. De rest nemen particuliere investeerders voor hun rekening.

Amsterdam gaat in zee met drie consortia, Waterstad, IJburgermaatschappij en IJ-Delta, waarin woningbouwverenigingen, beleggers, financiele instellingen en bouwers samenwerken. Nog voordat de eerste paal in de grond is gegaan, levert IJburg al een meevaller op. Het maken van land uit water blijkt 10 a 15 procent goedkoper te ke dan men aanvankelijk dacht. De meevaller bedraagt bijna f. 100 miljoen.

De nabij gelegen voormalige stortplaats Diemerzeedijk wordt een park- en natuurgebied, dat zelfs nog iets groter uitvalt dan het Vondelpark in het hart van Amsterdam. Omdat er binnenkort een woonwijk naast verrijst, willen zowel rijk als gemeente de sterk vervuilde Diemerzeedijk versneld saneren. De kosten, f. 185 miljoen , betalen het rijk en de gemeente samen.

Sneltram

Voor de bouw van IJburg maakt Amsterdam 200 hectare minder land dan de 660 hectare die oorspronkelijk de bedoeling was. Met die beslissing hoopt de gemeente critici van de milieubewegingen tegemoet te komen.

Op IJburg verrijzen de woningen op eilanden in de iets duurdere sector. Amsterdam heeft er daar weinig van. Zeker 30 procent, en wellicht zelfs 40 procent, blijft gereserveerd voor sociale woningbouw. Er komt een strand van een kilometer lengte en jachthavens met 950 ligplaatsen.

De eerste openbaar vervoerverbinding, een sneltram tussen het Centraal Station en IJburg, is rond 2003 klaar. Het rijk heeft een bijdrage toegezegd van f. 330 miljoen gulden. Rond 2007 volgt een metroverbinding tussen Diemen en IJburg, met een mogelijkheid tot doortrekking naar Almere.

Reageer op dit artikel