nieuws

Vlaamse aannemers pleiten voor belastingmaatregelen

bouwbreed Premium

In de woningbouw in Vlaanderen is sedert kort een verontrustende ontwikkeling aan de gang. Hoewel er vanaf begin dit jaar sprake is van een opleving van de woningbouw, daalt het aantal jongere opdrachtgevers (beneden de 40 jaar) voor de bouw van een woning. Daarnaast loopt de renovatie van woningen in Vlaanderen terug. Vooral bejaarden en huurders hebben daarvoor steeds minder belangstelling. Ook het onderhoud van het bestaande woningbestand begint steeds meer te wensen over te laten.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse Confederatie voor de Bouw (VCB) over het jaar 1995, de Vlaamse poot van de nationale aannemersbond in Brussel, de NCB. De Vlaamse aannemers vragen de overheid om via belastingmaatregelen de renovatie en woningonderhoud aan te moedigen.

Terwijl de kwaliteit van nieuwe woningen alsmaar verbetert, wordt de kwaliteit van het bestaande woningpark steeds slechter. De kosten van renovatie en onderhoud ke enorm oplopen omdat handenarbeid in Belgie zeer duur is (tot 30 procent meer in vergelijking met buurlanden).

Het gebrekkige onderhoud van woningen komt voor bij bejaarden die 144.000 van de 300.000 Vlaamse woningen die in slechte staat verkeren bewonen. In dit verband lanceert de VCB het idee van de zogeheten renovatiecheque van 500 Belgische franks (circa f. 27,50) die iemand die een woning laat renoveren of verbouwen bij een geregistreerde aannemer kan inruilen. Daarvoor kan dan voor een bedrag van 1000 Belgische franks ( f. 55) werk laten worden uitgevoerd. Op die manier zou ook het zwartwerk ke verminderen, zo meent de VCB, terwijl de overheid er ook wel bij vaart omdat ze zo verloren inkomsten voor de sociale zekerheid zou terugwinnen.

Inkomensverzekering

Het bouwen van een woning wordt inmiddels alsmaar duurder omdat bouwgrond steeds schaarser wordt en de kwaliteit van woningen steeds meer vooruit gaat. Dat is een handicap voor jongere kandidaat-bouwers die bovendien in onzekerheid verkeren door de niet stabiele economische situatie en de dreigende werkloosheid.

In dat verband pleit de VCB voor de invoering in Vlaanderen van een verzekering tegen inkomensverlies als iemand zijn baan kwijtraakt. In Wallonie met een hoge werkloosheid die hier en daar de 25 procent bereikt, bestaat een dergelijke inkomensverzekering reeds om bij jobverlies toch een hypotheeklening te ke blijven afbetalen.

Volgens de VCB kende de woningbouw in Vlaanderen vorig jaar een forse inzinking. Maar sedert begin dit jaar trekt de Vlaamse woningbouw weer aan onder invloed van een bijzonder lage hypotheekrente en een verlaging van de btw tot 12 procent voor een speciale categorie van kleinere woningen.

Btw-verlaging

De lage hypotheekrente blijkt intussen voor driekwart verantwoordelijk te zijn voor de opleving van de woningbouw. De VCB vreest echter dat de gunstige hypotheekrente niet zal blijven duren en vraagt de nationale overheid daarom de tijdelijke btw-verlaging voor de hele woningbouw te veralgemenen.

De Vlaamse aannemers hebben berekend dat daardoor jaarlijks 3000 huizen meer gebouwd zouden ke worden. Nu zijn dat met de tijdelijke en beperkte btw-verlaging maar ongeveer 1500 woningen per jaar meer.

Nog gunstiger zou volgens de VCB zijn als de Belgische regering de bouw-btw definitief tot 6 procent zou verlagen omdat dit tot de bouw van 6000 woningen extra op jaarbasis aanleiding zou geven.

Reageer op dit artikel