nieuws

Verrassend moderne, professionele en zuivere wijnen uit Uruguay

bouwbreed Premium

Als wijnproducent behoort Uruguay niet tot de bekendste. Wanneer zo’n klein land dan zijn entree maakt op een markt als de onze, met zijn gefixeerde contingenten, lijkt enige scepsis op zijn plaats. Maken ze al langer wijn? Kunnen ze kwaliteit leveren? Kost dat niet te veel aan transport? En is er genoeg om aan de verwachte vraag te voldoen?

Dezer dagen kon ik die vragen stellen aan een grote Uruguayaanse producent en de importeur van twee andere. Hun antwoorden zullen wijnliefhebbers geruststellen. Dit kleine land tussen Brazilie en Argentinie (vijf maal Nederland, drie miljoen inwoners, van wie de helft in de hoofdstad Montevideo) heeft een eeuwenoude, maar verrassend moderne wijnindustrie. Bestrijdingsmiddelen worden nauwelijks gebruikt omdat ze niet nodig zijn. Internationale regels werden nageleefd lang voordat ze wettelijk verplicht waren. Geen ‘champan’, zelfs geen ‘champenoise’ bijvoorbeeld, maar ‘metodo traditional’. Uruguay heeft trouwens een der beste democratische tradities van Latijns Amerika. Het klimaat is mild-vochtig, van 22 tot 32 gr. C. C. in de zomer tot tussen de 5 en 15 gr. C. C. in de winter.

De door Iberische kolonisten in de tweede helft van de 17de eeuw ‘meegebrachte’ wijncultuur bleef lang bescheiden van omvang, omdat de Spaanse overheersers de wijnbouw nauwelijks en de export al helemaal niet toestonden. Maar na de onafhankelijkheid in 1825 werden de omstandigheden gunstiger. Italiaanse immigranten droegen er het hunne – wijnstokken, kennis – toe bij, het marktmechanisme (de commercie) niet minder.

Op het ogenblik is er 22.000 ha. met wijnstruiken beplant, in alle delen van het land. De meest geteelde druif is de Tannat, die buiten Uruguay alleen in de Madiran, Frankrijk, een rol speelt. Het is onbekend hoe die zijn weg naar Zuid-Amerika heeft gevonden; sedert zijn eerste optreden in 1874 heeft men een eeuw lang gedacht dat het om de Harriague, een eigen cepage, ging. Ook een ander Uruguayaans gewas, de Vidiella, is waarschijnlijk van oorsprong Frans: de Folle Noire. Voorts gedijen er de Moscatel (Spaans), de Ugni Blanc, de Semillon, de Cabernet Franc, de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay (Frans), de Trebbiano, de Barbera en de Nebbiolo uit Italie en de Riesling uit Duitsland. Uit het zuiden van het land komen eenvoudiger tafelwijnen, uit het noorden en het noordoosten de betere tot zeer verfijnde wijnen.

De uit Catalonie afkomstige familie Carrau houdt zich sinds negen generaties bezig met wijnmaken in Uruguay. Castel Pujol heet de in Montevideo gevestigde bodega, in grootte de tweede van het land. Na het gereedkomen van de nu in aanbouw zijnde nieuwe faciliteiten in het noorden zal de capaciteit verdubbeld zijn. Een kleiner, van oorsprong Italiaans bedrijf is dat van H.Stagnari. Beide huizen worden in Nederland vertegenwoordigd door ESA, European South American Trading in Amsterdam, van Reinaldo van Assenderp. Zijn vader, landbouwdeskundige in Indonesie, kreeg dertig jaar geleden de leiding van een suikerpo in Uruguay, – vandaar. De voorshands nog vooral aan restaurants verkochte wijnen lopen van f. 8.50 tot f. 19 voor een op hout gerijpte Cabernet Sauvignon uit 1989 of een uitstekende beendroge mousserende wijn.

De jonge Fernando Deicas, die ik bij de ambassadeur van Uruguay, Julian Andres Pacheco, ontmoette, is president van de Establecimiento Juanico in Fray Bentos, een voormalig staatsbedrijf dat vijftien jaar geleden door zijn vader werd gekocht. Het gamma is breed: van eenvoudig (wordt in Engeland al geleverd aan Marks en Spencers en Sainsbury’s) tot klassiek. “Indrukwekkend, wat ze er ke,” zei Joan Havelaar van Havelaar Wijnimport in Den Haag, die waarschijnlijk een aantal wijnen van Juanico in ons land gaat importeren.

Reageer op dit artikel