nieuws

Surat Kidjo heeft volgend jaar een baan in de bouw

bouwbreed

Onder de vlag van de stichting Bouw-Vak-Werk is gisteren in Utrecht een werkgelegenheidspo begonnen dat 340 werklozen naar een baan in de administratieve sector van de bouw moeten leiden. Het gaat om langdurig werklozen, allochtonen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

De van oorsprong Javaans-Surinaamse Surat Kidjo is veertig jaar en en heeft de nodige bouwkundige opleidingen gevolgd. Ook heeft hij veel werkervaring, onder andere als leraar op de mts en als opzichter/tekenaar bij een bouwbedrijf in Paramaribo. In Nederland werkte hij via uitzendbureaus, onder andere voor de BAM-groep.

In 1994 werd hij echter werkloos en kort daarna gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Nog steeds is hij onder behandeling van een specialist, maar hij verwacht snel weer een volledige baan aan te ke. Kidjo: “Ik wil meedoen aan het werkgelegenheidspo om mijn kennis bij te spijkeren. Op het arbeidsbureau zeiden ze dat het zonde is dat ik met mijn kennis en ervaring zo moeilijk aan de slag kom. Mijn ervaring is echter dat kennis snel veroudert. Ik ga nu een opleiding werkvoorbereiding doen van negen maanden. Vooral op het vlak van logistiek moet het nodige worden bijgespijkerd. Dat is echt een nieuwe ontwikkeling in de bouw, die ik in mijn opleiding niet heb gehad.”

Kidjo is een van de achttien deelnemers van het eerste werkgelegenheidspo voor de uta-sector. Partijen in de bouw zijn bij de cao overeengekomen in totaal 340 werklozen werkervaring op te laten doen en het liefst definitief aan een baan te helpen. In tegenstelling tot een eerdere poging om werklozen aan een baan te helpen (in 1990) heeft de bouw nu wel flink in de buidel getast om het po te begeleiden. In totaal is er – 2,5 miljoen beschikbaar. De regie van het po is in handen van de stichting Bouw-Vak-Werk, die de uitvoering heeft overgedragen aan het Breuer Instituut, dat inmiddels voor zeven sectoren dergelijke activiteiten opzette.

Conjunctuur

Ook de resultaten moeten volgens directeur C. van Vliet van Bouw-Vak-Werk beter zijn dan die van 1990. “In die tijd hadden we alles tegen. De conjunctuur zat niet mee, we hadden te weinig geld en het aantal werklozen dat naar een baan in de bouw te bemiddelen zou zijn liet te wensen over. Wat dat betreft hebben we nu het tij mee. Er is volop vraag naar uta-personeel en over deelnemers hebben we helemaal niet te klagen”, aldus Van Vliet.

Naast het po in Utrecht is gisteren ook in Twente een po met achttien werklozen begonnen. Vanaf oktober gaat het echt beginnen. Dan zullen maar liefst op twaalf plaatsen in het land groepen aan de slag gaan om een baan in de bouw te bemachtigen. Surat Kidjo is positief over zijn kansen in de bouw. “Volgend jaar om deze tijd hoop ik een vaste baan te hebben.”

Reageer op dit artikel