nieuws

Robot legt straatstenen voor de Arena in patroon

bouwbreed

Waalsteenfabriek ‘De Bylandt’ BV in Tolkamer heeft twee robots in gebruik genomen die straatstenen in patroon ke leggen zonder dat er een mensenhand aan te pas komt. De robots worden voor de eerste maal ingezet voor het aanbrengen van een keperverband in twee miljoen stenen die een plaats krijgen voor de Arena in Amsterdam. De robots betekenen een primeur voor de wereld van de steenfabrieken.

Het idee om robots in te zetten in de straatstenenfabriek ontstond eigenlijk drie jaar geleden toen De Bylandt f. 26 miljoen investeerde in twee nieuwe tunnelovens. Die maakten het mogelijk om zeer maatvaste stenen te produceren die geschikt zijn voor mechanische bestratingssystemen. Mechanisch straten vraagt van de steenfabriek echter wel dat de stenen worden aangeleverd in het gewenste patroon. Tot voor kort gebeurde dat in Tolkamer handmatig, een karwei waarvoor nauwelijks personeel te krijgen was. Na het binnenhalen van een grote order besloten H. Egbers en J.W. Willemsen, respectievelijk commercieel en technisch directeur van het bedrijf, dat de tijd rijp was om een alternatief te zoeken.

“Voor de Arena moeten we twee miljoen stenen leveren voor de bestrating van 30.000 vierkante meter in keperverband. Dat was een zo grote order ( f. 1,8 miljoen, red.) dat we werk zijn gaan maken van het automatiseren van het stratenmakerswerk in de fabriek.”

Egbers en Willemsen namen contact op met Kranendonk Industriele Automatisering in Tiel , een bedrijf dat ervaring heeft met het ontwikkelen van robots in andere takken van industrie.

Dat contact resulteerde uiteindelijk in twee ABB-robots die voor de werkzaamheden van De Bylandt geschikt zijn gemaakt en deze maand in gebruik werden genomen. De robots zijn zo te programmeren dat ze met elk formaat steen alle mogelijke patronen ke leggen.

Ook het oppakken van nieuwe pallets en het verwijderen van lege pallets van de band wordt door de robots verzorgd.

Met hun produktie van dertig vierkante meter per uur doen ze het werk dat anders door acht man had moeten worden gedaan.

De robots werken zestien uur per dag en zijn 40.000 uur onderhoudsvrij.

Integraal onderdeel

Tijdens de ontwikkeling van de robots waren in de fabriek alvast de stenen voor de Arena geproduceerd en opgeslagen. De stenen moeten voor het maken van het keperverband dus opnieuw in de produktielijn worden gebracht, maar het is volgens Willemsen de bedoeling dat voor toekomstige poen de robots een integraal onderdeel van de produktielijn gaan vormen.

Het resultaat is een tas in verband gelegde stenen die in plastic worden verpakt en vervoerd naar Amsterdam. Daar pakt de bestratingsmachine ze laag voor laag op en plaatst ze in het zand. Inzanden en aftrillen is het enige dat nog met mensenhand geschiedt. Het uiteindelijke resultaat kenmerkt zich volgens Egbers door een strakheid en regelmatigheid die met handmatig straten.

De robots, die door het personeel Bert en Ernie zijn gedoopt, kosten f. 200.000 per stuk. Voor het hele po was de steenfabriek circa zeven ton kwijt. Willemsen verwacht dat deze investering binnen twee jaar is terugverdiend. Want hij is ervan overtuigd dat er meer poen zullen volgen. De robots betekenen in zijn ogen namelijk de doorbraak voor het mechanisch straten. Hij hoopt onder meer op een vervolgopdracht bij de Arena.

Ook wil hij gaan onderzoek of het mogelijk is een robot in te zetten in steenfabriek ‘De Waalwaard’ in Dodewaard, een zusterbedrijf van De Bylandt waar metselstenen worden gemaakt. Willemsen wil de robot daar onder meer gebruiken voor het ‘op kleur mixen’ van de bakstenen.

‘Bert’ en ‘Ernie’ aan het werk.

De bestratingsmachine, waarmee aannemer Polderman het straatwerk bij de Arena uitvoert.

Reageer op dit artikel