nieuws

Proef zonbescherming op bouwwerken

bouwbreed Premium

Op negen bouwwerken gaat het Koningin Wilhelmina Fonds de komende tijd na wat er kan worden gedaan om werknemers te beschermen tegen een te veel aan zon. Buitenwerkers staan volgens de Gezondheidsraad gemiddeld driemaal zoveel aan de zon bloot als andere burgers, wat een extra risico op huidkanker geeft.

Zes van de negen proefobjecten zijn te vinden in de b en u-sector. Het zijn werken, die door Wilma Bouw BV zijn aangenomen en worden uitgevoerd in Groningen (op twee bouwwerken), Tilburg, Deurne, Helmond en Den Hoorn/ Schipluiden.

Heijmans Wegenbouw en het aannemingsbedrijf Van Breugel-Smulders werken mee door werken in de weg- en waterbouw in de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Barendrecht voor deze experimenten beschikbaar te stellen.

In totaal gaat het om ruim 600 werknemers. Bij deze poen zal gebruik worden gemaakt van ervaringen, die vorig jaar zijn opgedaan bij een test onder honderd bouwvakarbeiders.

Informatie

Toen werd op werken van Wilma Bouw aan honderd bouwvakarbeiders informatie verstrekt over de risico’s van ultraviolette stralingen. Aanbevolen werd zo veel mogelijk in de schaduw te werken, een helm of pet met nekflap te dragen en liefst niet met ontbloot bovenlijf aan het werk te gaan. Bovendien werd het gebruik aanbevolen van anti-zonnebrandmiddelen.

Ultraviolette straling kan op lange termijn huidkanker veroorzaken. Jaarlijks doen zich in ons land 20.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Naar verhouding zijn daar veel mensen bij met een buitenberoep, aldus verklaarde vorig jaar de afdeling dermatologie van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

De experimenten, die met ingang van vandaag zullen worden uitgevoerd, zijn bedoeld om na te gaan hoe bescherming tegen teveel zon kan worden opgenomen in het arbeidsomstandighedenbeleid van ondernemingen.

Op basis van deze nieuwe experimenten komen volgend jaar richtlijnen beschikbaar voor bedrijven, die maatregelen willen treffen. De Arbeidsomstandighedenwet verplicht trouwens werkgevers hun werknemers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s die het werk met zich meebrengt.

Het ministerie van Sociale Zaken draagt dan ook bij in de kosten van het experiment, dat in opdracht van het Koningin Wilhelmina Fonds is opgezet door het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden en het onderzoeksbureau Rescon.

In heel Europa

Dit experiment past in de campagne ‘Kijk uit voor je huid. Buiten en binnen: Zon wijzer’ van de Nederlandse Kankerbestrijding. De actie valt in de periode, waarin ook de Europese Unie aandacht vraagt voor bescherming tegen te veel zon. Dit gebeurt in het kader van het Europese actieprogramma ‘Europa tegen kanker’.

Reageer op dit artikel