nieuws

Metaal gaat massaal staken in september

bouwbreed

Vanaf 16 september zijn er massale stakingen te verwachten in de metaal. Dit is de uitkomst van een demonstratieve bijeenkomst van de gezamenlijke vakbonden in de grootmetaal, waar zo’n 13.000 metaalarbeiders waren opgekomen.

De industriebonden zien af van de gebruikelijke tactiek van estafettestakingen. Deze vinden de bonden niet zwaar genoeg. “Het zal een massale staking worden, meteen fors de beuk erin”, zo zei FNV-bestuurder T. Hagen.

Aanleiding voor de stakingen is het vastlopen van de cao-onderhandelingen vorige maand. De bonden en de werkgeversorganisatie FME-CWM konden het tijdens de eerste ronde al niet eens worden over tal van punten. Belangrijkste breekpunten waren een werkgelegenheidsbeleid waarvoor de bonden 1% van de loonsom wilden uittrekken, verlaging van de ziektegelduitkering van 100% naar 85% en de wens van de bonden om per individueel bedrijf apart te onderhandelen over invulling van de werktijden.

Reageer op dit artikel