nieuws

Kunststof wegdek op Erasmusbrug

bouwbreed Premium

Het wegdek van de Erasmusbrug krijgt een kunststof slijtlaag die speciaal voor deze brug is ontwikkeld door Bolidt Kunststoftoepassing BV uit Hendrik Ido Ambacht. De brug wordt voorzien van het elastische vloerafwerkingssysteem Bridgedeck Up in verschillende kleuren. Dit polyurethaansysteem is ontwikkeld omdat de ranke constructie van de brug een zo licht mogelijk wegdek vereist. Het nieuwe systeem weegt niet meer dan 16 kg per vierkante meter bij een laagdikte van 5 mm. Ter vergelijking: een vierkante meter asfalt weegt al gauw tussen 100 en 150 kg per vierkante meter.

Behalve aan de corrosiewerendheid van het systeem is bij de ontwikkeling speciale aandacht besteed aan de elasticiteit en de aanhechting. Dat is met name belangrijk omdat het stalen brugdek te kampen heeft met veel vervormingen door het (vracht)autoverkeer en met uitzetting en krimp in zomer en winter.

De werkzaamheden beginnen met het aanstralen van de stalen ondergrond, waarna achtereenvolgens een primer en twee lagen Bridgedeck Up worden aangebracht. De tweede laag wordt ingestrooid met korrels om het wegdek de noodzakelijke slijt- en slipvastheid te geven. Daarbij is voor de autorijstroken, de fiets- en voetpaden en de bus- en trambanen gekozen voor verschillende kleuren instrooimateriaal. De foto toont het aanbrengen van de slijtlaag, die wordt ingestrooid met bauxiet.

Foto: Van der Kloet Fotografie en Video

Reageer op dit artikel